PRILAGODBA DO 2020.

Hrvatskoj za klimatske promjene dostupno 245 milijuna eura

26.11.2015 u 14:25

Bionic
Reading

Hrvatskoj je za financiranje prilagodbe klimatskim promjenama u razdoblju od 2014. do 2020. godine kroz EU-ov operativni program za klimatske promjene i upravljanje rizicima dostupno 245,4 milijuna eura, istaknula je u četvrtak pomoćnica ministra zaštite okoliša i prirode Marija Šćulac-Domac

Šćulac-Domac je na završnoj komnferenciji projekta CroAdapt2 - Podrška u pripremi hrvatske strategije prilagodbe klimatskim promjenama najavila natječaj za prijavu istraživačkih projekata u području klimatskih promjena. Financirat će se istraživački i razvojni projekti u trajanju od jedne do dvije godine, u iznosu do 100 posto prihvatljivih troškova, u vrijednosti od 500.000 kuna do dva milijuna kuna.

Ukupna financijska omotnica tog programa vrijedna je 17 milijuna kuna, istaknula je Šćulac-Domac, a natječaj je namijenjen akademskoj zajednici kako bi ponudila rješenja za prilagodbu na klimatske promjene, kao i za borbu protiv klimatskih promjena.

Šćulac-Domac je najavila skori početak izrade nacionalne Strategije prilagodbe klimatskim promjenama do 2040. godine s pogledom do 2070. godine. Strategija i akcijski plan će se temeljiti na modelima i scenarijima napravljenim konkretno za Hrvatsku, kako bi se vidjelo koji su sektori i dijelovi Hrvatske najranjiviji. Izradit će se procjena rizika za ključne sektore i odrediti prioritetne mjere i aktivnosti, te načini provedbe tih mjera, naglasila je.

Koordinatorica projekta CroAdapt Irena Brnada iz Regionalnog centra zaštite okoliša Hrvatska ističe da je prilagodba klimatskim promjenama još uvijek je prilično novo područje politike na razini EU-a. Strategija prilagodbe klimatskim promjenama za EU usvojena je 2013. godine, a najmanje 20 posto ukupnog proračuna EU u razdoblju od 2014. do 2020. godine bit će dodijeljeno za provedbu politike, mjera i projekata koji se odnose na ublažavanje i prilagodbu klimatskim promjenama, istaknula je.

Projekt CroAdapt vrijedan je 87.713 eura, a financiralo ga je njemačko Savezno ministarstvo okoliša, očuvanja prirode, graditeljstva i nuklearne sigurnosti.