BOŽINOVIĆ U ZADRU

'Hrvatski vojnik najreprezentativniji izvozni brand'

06.05.2011 u 18:28

Bionic
Reading

Ministar obrane Davor Božinović rekao je danas u Zadru da svaki razgovor o sigurnosnoj politici koji se vodi tijekom posjeta premijera, ministara vanjskih poslova ili obrane Hrvatskoj počinje izrazima zahvalnosti i čestitkama za rezultate koje naši vojnici postižu na terenu te je zato hrvatski vojnik trenutačno jedan od najreprezentativnijih izvoznih brandova Hrvatske

Ministar Božinović rekao je na okruglome stolu o perspektivama proširenja Europske unije (EU) na jugoistočnu Europu u Zadru da je Hrvatska kao članica NATO-saveza i uskoro kao članica EU-a u odličnoj poziciji za preuzimanje još snažnije uloge na jugoistoku Europe. Govoreći o pripremama za uključivanje u europsku sigurnosnu i obrambenu politiku, Božinović je naglasio uključivanje Hrvatske u dvije borbene skupine EU.

HV sudjeluje u borbenim skupinama EU-a koje vode nordijske zemlje s dva helikoptera u humanitarnim misijama, a dogodine ćemo sudjelovati i s jednom mehaniziranom satnijom i inženjerijskim vodom koji će sudjelovati u borbenim skupinama EU-a koje će 2012. voditi Njemačka, rekao je ministar.

Božinović je govoreći o hrvatskoj industriji vojne opreme, rekao da s ponosom ističe kako je naš vojnik od kacige do čizama obučen u hrvatski proizvod, uključujući i naoružanje.

A govoreći o opremljenosti Hrvatske vojske, istaknuo je kako je modernizacija HV-a pitanje s kojim se to ministarstvo trenutačno najviše bavi. U kopnenu vojsku dosad se najviše ulagalo i dobro je opremljena, rekao je ministar Božinović i dodao kako nas sada očekuje ulaganje u Hrvatsko ratno zrakoplovstvo i Hrvatsku ratnu mornaricu, te obalnu stražu.

Također je rekao da Vlada RH i sva ministarstva rade sve što mogu da krajem lipnja Hrvatska završi pristupne pregovore o ulasku u EU.

Na okruglome stolu u organizaciji Hrvatske udruge radija i novina (HURIN), Zaklade hrvatskoga državnog pečata i Zaklade Konrada Adenauera bili su i mnogi predstavnici lokalnih i regionalnih medija iz Dalmacije, Like, Gorskog kotara i Korduna.

Oružane snage RH spremne za protupožarnu sezonu

Ministar obrane Davor Božinović posjetio je 93. zrakoplovnu bazu Hrvatskog ratnog zrakoplovstva i protuzračne obrane (HRZ PZO) u vojarni u Zemuniku u Zadru gdje je, uoči početka ovogodišnje protupožarne sezone, izviješćen o spremnosti i organiziranosti protupožarnih namjenski organiziranih snaga (PP NOS) OS RH.

Nakon prikaza koji je održao general bojnik Mate Obradović, zapovjednik PP NOS-a OS RH, te razgledanja opreme i letjelica u Zemuniku, ministar Božinović novinarima je izjavio kako su Oružane snage u potpunosti spremne za protupožarnu sezonu. 'Ove je godine požara znatno više nego prijašnjih godina, no i u tim okolnostima ljudstvo, zrakoplovi i helikopteri te tehnička sredstva OS RH spremna su i za djelovanje, i za preventivu', rekao je Božinović.

Istaknuo je da je suradnja s Državnom upravom za zaštitu i spašavanje (DUZS) dobra kao i s vatrogasnim postrojbama. To je bitno jer samo brzim i koordiniranim akcijama možemo zaustaviti požare u začetku, prije nego se rasplamsaju, dodao je ministar.

Osim tehnike i ljudstva HkoV-a za sezonu je spremno šest kanadera, šest zrakoplova- air tractora i dva helikoptera, po jedan desantno-jurišni i desantno-minopolagački brod te dva gumena čamca.

Od veljače ove godine za intervencije i gašenje 79 požara utrošeno je 11,236.333 kune, rekao je general bojnik Obradović, podsjetivši da je prošle godine gašeno ukupno 90 požara u predsezoni, a do sada već 79. Obavili smo 1958 letova, 293 sata leta i izbacili više od 11.000 tona vode na požare, naveo je. Iako se po meteorološkim prognozama očekuju 'pakleni' srpanj i kolovoz, uspješno ćemo obaviti sve zadaće, poručio je zapovjednik Obradović.