lačja vas

Hrvatski vojnici postavljaju privremeni most nakon razornih poplava u Sloveniji

05.09.2023 u 15:13

Bionic
Reading

Hrvatski vojnici postavljaju u utorak privremeni most u slovenskom mjestu Lačjoj Vasi, nakon što je stari uništen u razornim poplavama koje su u kolovozu pogodile susjednu zemlju

Četrdesetak "inženjerca" postavlja most preko rijeke Drete u tom mjestu sjeveroistočno od Ljubljane koji će tamošnjem stanovništvu omogućiti povezivanje s drugim dijelovima Slovenije.

Riječ je tzv. lansirnom mostu “Bailey M-1” koji hrvatski vojnici prvi put postavljaju izvan granica Hrvatske i ujedno njihov treći angažman od katastrofalnih poplava koje su odnijele najmanje šest života i nanijele štetu od oko pet milijardi eura.

"Imali smo priliku da pomognemo Sloveniji od samog početka (...) gradili smo i barijere kako bi štete od polava bile što manje. Postavljanjem mosta pomažemo Sloveniji da osigura prijelaz stanovništvu", rekao je hrvastki ministar obrane Mario Banožić koji je u utorak posjetio gradilište.

Ondje ga je dočekao slovenski kolega Marjan Šarec koji je zahvalio Hrvatskoj i njezinoj vojsci što se odazvala pozivima Slovenije za međunarodnu pomoć .

"Iskreno hvala Hvatskoj vojsci. Pomagala nam je i s helikopterom nakon što smo zatražili međunarodnu pomoć. Pokazalo se koliko je važno imati sposobnu vojsku", rekao je Šarec.

  • +8
Most Bailey M-1 na Dreti Izvor: Pixsell / Autor: Robert Anic/PIXSELL

Dužina mosta je 27,43 metara, širina 3,23 metara koji će vojnici “lansirati” preko rijeke Drete, a termin lansiranje znači da će već montiranu konstrukciju mosta vojnici putem valjaka jednostavno prebaciti na drugu obalu rječice.

Krajem kolovoza, iz Slovenije su se vratili pripadnici Hrvatske vojske koji su u općinama Ljubno, Nazarje, Luče i Rečica te rijeci na Savinji 20 dana bili angažirani na utovaru i prevoženju zemlje i kamenog materijala, izgradnji nasipa od kamenog materijala, uklanjanju naplavljene zemlje, čišćenju prometnica, parkirališta i prilaza kućama.

U pružanju pomoći Sloveniji sudjelovali su i pripadnici ratnog zrakoplovstva s helikopterom Mi-171Sh koji su 6. kolovoza u mjestu Donja Bistrica kod Lendave bili angažirani na aktivnostima prenošenja betonskih blokova za stvaranje barijera za suzbijanje poplava rijeke Mure.