PRESICA U BRUXELLESU

Hrvatski odgovor na Rehnovom stolu

20.04.2009 u 13:33

Bionic
Reading

Europski povjerenik za proširenje Olli Rehn doznat će hrvatski odgovor na prijedlog da hrvatsko-slovenski granični spor rješava peteročlano arbitražno povjerenstvo već u ponedjeljak navečer, kada će mu ga osobno uručiti ministar vanjskih poslova Gordan Jandroković. Potvrda te neslužbene informacije mogla bi doći od samog Rehna, koji večeras u 18.45 sati ima konferenciju za novinare

BRUXELLES - Hrvatski ministar vanjskih poslova Gordan Jandroković sastat će se u Bruxellesu s europskim povjerenikom za proširenje Ollijem Rehnom i sa svojim slovenskim kolegom Samuelom Žbogarom u srijedu, doznaje Večernji list iz diplomatskih izvora. Ministar Jandroković na sastanku će iznijeti hrvatska stajališta o Rehnovom prijedlogu, izvještava HTV.

Na sastanku će biti i predsjednička trojka Europske unije - Francuska, Češka i Švedska - doznaje se u ponedjeljak iz izvora češkog predsjedništva. Na tom sastanku češko predsjedništvo predstavljat će ministar vanjskih poslova Karel Schwarzenberg, buduće švedsko predsjedništvo državni tajnik u ministarstvu vanjskih poslova Frank Belfrage, a prijašnju predsjedateljicu Francusku državni tajnik za europske poslove Bruno Le Maire

Dva dana kasnije predviđeno je održavanje Međuvladine konferencije o pistupanju, no ono je još neizvjesno budući da se zbog slovenske blokade ne može otvoriti ili zatvoriti ni jedno od poglavlja.

Iz izvora češkog predsjedništva rečeno je za Hinu da će se o održavanju te pristupne konferencije odlučivati nakon sastanka u srijedu. Na upit bi li se pristupna konferencija ipak mogla održati ako se ne otvori ili zatvori i jedno od poglavlja, izvor je rekao da 'nema komentara'.

Češko predsjedništvo već je odgodilo pristupnu konferenciju koja se trebala održati 27. ožujka, jer se zbog slovenske blokade nije moglo otvoriti ili zatvoriti ni jedno od poglavlja. Odluka o odgodi i tada je donesena u zadnji trenutak kako bi se na Sloveniju utjecalo da odustane od blokade pregovora. Češko je predsjedništvo tada od Slovenije zahtijevalo određena jamstva da će brzo deblokirati pregovore i sazvalo je novu pristupnu konferenciju za 24. travnja.

Ne uspije li ova Međuvladina konferencija, češko bi predsjedništvo blokadu hrvatskih pregovora moglo uvrstiti na dnevni red sljedećega redovitog sastanka ministara vanjskih poslova EU-a 27. travnja u Luxembourgu.

Na prošloj pristupnoj konferenciji 19. prosinca prošle godine Slovenija je blokirala otvaranje osam i zatvaranje dvaju poglavlja. U međuvremenu je Ljubljana blokirala još dva poglavlja spremna za otvaranje pa je sada zaustavljeno ukupno 12 poglavlja.