IMPRESIVNE FOTKE

Hrvatski gradovi utonuli u mrak za spas Zemlje

24.03.2013 u 11:25

Bionic
Reading

''Sat za planetu Zemlju'' akcija je kojom se od 2007. godine nastoji osvijestiti javnost o posljedicama klimatskih promjena

I Hrvatski gradovi poput turističkih jadranskih bisera Dubrovnika, Splita i Pule odazvali su se globalnoj akciji i na sat vremena ugasili struju. U Puli su Arenaturistovi hoteli Park Plaza Histria, Holiday i Belvedere u 20.30 sati upalili svijeće što je stvorilo prigodnu romantiku. U centru se pak veličanstvena Arena našla u mraku. U tamu je utonula i splitska riva.

Australska metropola Sydney prva je koja je ''utonula u mrak'' gašenjem svjetla na punih sat vremena. Uskoro su se i ostali svjetski megalopolisi uključili u tradicionalnu godišnju globalnu akciju ''Sat za planetu Zemlju'' kojom se od 2007. godine nastoji osvijestiti javnost o posljedicama klimatskih promjena te stanovnike planete aktivno uključiti u borbu protiv njih.

Organizator ove globalne inicijative Fond za zaštitu prirode WWF očekuje da će se današnjoj akciji pridružiti stanovnici 150 zemalja koji će u 20.30 sati po lokalnom vremenu ugasiti svjetla u svojim domovima. U mrak su utonule i poznate građevine poput Eiffelova tornja, Empire State Buildinga, Brandenburških vrata, Taj Mahala, a reflektori su na sat vremena prestali osvjetljavati i naše Dubrovačke zidine, Niagarine slapove, Kremlj i Malu sirenu u Kopenhagenu.

Sve veći broj sudionika ove volonterske akcije iz godine u godinu svjedoči o njenom uspjehu. Dok ju je prve godine prigrlilo 2,2 milijuna stanovnika Sydneya, prošle godine svjetlo se gasilo na čak 7000 lokacija. U Hrvatskoj je u mrak utonulo 37 trgova i kulturnih znamenitosti.