meta kritika

Poljski farmeri ljuti zbog uvoza jeftine hrane iz Ukrajine: 'Janusz Wojciechowski, podnesi ostavku'

09.02.2024 u 17:05

Bionic
Reading

Poljski političari pozvali su u petak europskog povjerenika za poljoprivredu da podnese ostavku dok su poljoprivrednici blokirali ceste širom njegove rodne Poljske i na graničnim prijelazima s Ukrajinom, započevši jednomjesečni opći štrajk zbog europskih politika

Poljoprivrednici u Francuskoj, Belgiji, Portugalu, Grčkoj, Španjolskoj i Njemačkoj također prosvjeduju protiv europskih mjera za suzbijanje klimatskih promjena, rastućih trškova i nepoštene konkurencije iz zemalja izvan EU-a.

Poljski poljoprivrednici ljuti su zbog uvoza jefitne hrane iz susjedne Ukrajine i "pasivnosti" svoje vlade.

Europski povjerenik za poljoprivredu Janusz Wojciechowski meta je kritika sa svih strana.

"Postoji čovjek u Europi koji je ujedinio sve europske i poljske poljoprivrednike protiv reforme koju je predložio. To je Janusz Wojciechowski. Podnesi ostavku!", rekao je zamjenik premijera Wladysław Kosiniak-Kamysz.

Wojciechowskog je kritizirao i vođa bivše vladajuće stranke Pravo i pravda (PiS) koji ga je predložio za tu dužnost. Jarosław Kaczynski je rekao da će ga nazvati da mu kaže da podnese ostavku.

Gotovo 100 poljoprivrednika i 50 automobila blokiralo je pristup graničnom prijelazu Mediki za sva vozila, rekao je glasnogovornik ukrajinske granične službe Andrij Demšenko. Promet je poremećen i na druga dva prijelaza.

Poljski mediji izvijestili su da je širom zemlje postavljeno 250 blokada. Konvoji traktora zapriječili su ceste s porukom na transparentima: "Bez nas bit ćete gladni, goli i trijezni".

"Danas cijela Europa gori. Zeleni plan je stigao, što je unišitilo naše poimanje poljoprivrede", rekao je jedan od prosvjednika, Wieslaw Gryn, za privatnu televizijsku postaju TVN24 na prijelazu Hrubieszow.

"Nismo protiv proekoloških rješenja, ali njih se mora dogovoriti s poljoprivrednicima."

Poljski ministar poljoprivrede rekao je da razumije izazove s kojima su poljoprivrednici suočeni, ali i da nada da se prosvjede može organizirati na način koji će "najmanje opterećivati građane".

"Poljoprivrednici imaju legitimne razloge za zabrinutost, očekivanja i zahtjeve da se ograniči prekomjeran uvoz robe iz Ukrajine, kao i s drugih neeuropskih tržišta u EU, osobito u Poljsku", rekao je Czeslaw Siekierski za javni radio u petak.