'susjed pomaže prvi'

Hrvatski Crveni križ spreman pružiti pomoć Albaniji: Imamo već iskustvo pomaganja u sličnim situacijama širom svijeta

26.11.2019 u 17:06

Bionic
Reading

Hrvatski Crveni križ (HCK) izvijestio je u utorak da je u kontaktu s kolegama iz Albanskog Crvenog križa koji neumorno pomažu stanovništvu pogođenom potresima, te je u stanju pripravnosti i spreman je pružiti pomoć u trenutku kada Albanski Crveni križ to zatraži

Albanski Crveni križ radi na procjeni situacije, kada dovrše taj proces, znat će što im treba. U sklopu međunarodne inicijative "Susjed pomaže prvi", koju je upravo HCK pokrenuo, HCK je spreman pomoći, navodi se u priopćenju.

"Imamo već iskustvo pomaganja u sličnim situacijama diljem svijeta. Primjerice, u potresu na Haitiju 2010. pomogli smo i novčano, ali smo također poslali svoje stručne timove“, ističe izvršni predsjednik Hrvatskog Crvenog križa Robert Markt.

Albanski Crveni križ neposredno nakon potresa izašao je na teren i otada pruža podršku pogođenom stanovništvu. Mobilizirani su interventni timovi Crvenoga križa s više od 160 volontera koji pružaju prvu pomoć, a zbog preopterećenosti lokalnih bolnica volonteri rade i kao ispomoć medicinskom osoblju.

Za stradalo stanovništvo Albanski Crveni križ osigurava hranu i vodu, psihosocijalnu podršku te podjelu deka i higijenskih setova. Usto sudjeluje u postavljanju evakuacijskih centara.

Osim Hrvatskog Crvenog križa, pomoć Albanskom Crvenom križu ponudila su i brojna druga društva Crvenoga križa diljem svijeta, ističe HCK.

Broj mrtvih u razornom potresu i naknadnim podrhtavanjima tla u Albaniji porastao je na najmanje 15, a više od 600 ljudi je ozlijeđeno. Mnogi su stanovnici ostali zarobljeni pod ruševinama pa su europske zemlje krenule slati pomoć.

Zgrade su se rušile poput kuća od karata u utorak ujutro u potresu magnitude 6,4 s epicentrom u Jadranskom moru, 35 km sjeverozapadno od Tirane.

Među zemljama koje su ponudile pomoć je i Hrvatska, koja danas u popodnevnim satima, prema odluci Vlade, šalje dvama helikopterima Hrvatske vojske u Albaniju specijalizirani tim za spašavanje iz ruševina Državne intervencijske postrojbe Ravnateljstva civilne zaštite MUP-a.