BRZA REAKCIJA

Hrvatska solidarna s Albanijom: Vlada šalje dva helikoptera s timom za spašavanje iz ruševina, pomoći spreman i Zagreb

26.11.2019 u 13:50

Bionic
Reading

Najmanje devet osoba poginulo je u nizu potresa koje su jutros pogodili Albaniju. Više stotina ih je ozlijeđeno, a nestali se još uvijek traže ispod ruševina. Pomoć Albaniji odlučila je pružiti i Hrvatska

Nakon što je načelnik Glavnog stožera OSRH Mirko Šundov najavio da će Hrvatska na raspolaganje Albaniji staviti dva helikoptera, premijer Andrej Plenković potvrdio je na Twitteru da je Vlada donijela odluku da u Albaniju pošalju helikopteri sa specijaliziranim timom za spašavanje iz ruševina Državne intervencijske postrojbe Ravnateljstva civilne zaštite MUP-a.

Slijedom odluke Vlade te uz suglasnost Predsjednice Republike, odobrava se prelazak granice RH Oružanim snagama RH radi pružanja humanitarne pomoći Albaniji koju je pogodio potres, prevoženjem i potporom modulu Državne intervencijske postrojbe civilne zaštite Republike Hrvatske.

'U razgovoru s albanskim premijerom Edijem Ramom izrazio sam sućut obiteljima žrtava te suosjećanje s albanskim narodom u povodu snažnog potresa koji je pogodio Albaniju', napisao je Plenković na Twitteru.

Vlada u Albaniju šalje dva helikoptera s timom za izvlačenje iz ruševina Izvor: Licencirane fotografije / Autor: Ravnateljstvo civilne zaštite

Albaniji je spreman pomoći i Zagreb. 'Temeljem zapovijedi glavnog vatrogasnog zapovjednika Republike Hrvatske, dva tima profesionalnih vatrogasaca iz Javne vatrogasne postrojbe Grada Zagreba, specijalizirana za spašavanje iz ruševina, stavljena su na raspolaganje Republici Hrvatskoj za potrebe pružanja pomoći Albaniji, ukoliko takva pomoć bude zatražena. Riječ je o 22 vatrogasca s opremom za spašavanje iz ruševina koja se sastoji od osobne zaštitne opreme, opreme za samodostatnost, opreme za podupiranje, opreme za spašavanje s visina, užadi, vibraskopa, vibrafona i druge opreme koja se koristi pri spašavanju iz ruševina. Po zaprimanju zapovijedi timovi će krenuti prema Albaniji', stoji u priopćenju zagrebačkog Ureda za upravljanje u hitnim situacijama.

  • +4
Potres u Albaniji Izvor: EPA / Autor: MALTON DIBRA
Izvor: Wochit / Autor: N.N.