proslava uz koncert

Hrvatski Caritas u povodu 25. obljetnice najavljuje pokretanje sustava E-Caritas

20.11.2018 u 14:53

Bionic
Reading

U povodu 25. obljetnice Hrvatskog Caritasa, koja se obilježava 24. studenoga, najavljeno je održavanje Središnje proslave uz koncert, pokretanje sustava E-Caritas te održavanje tradicionalnih akcija 'Nedjelja Caritasa' i 'Za 1000 radosti'

Na konferenciji za novinare iz Caritasa su u utorak najavili Središnju proslava obljetnice u Velikoj dvorani doma HV-a 'Zvonimir', uz koncert Zbora Izvor, klape Sveti Juraj HRM-a i kvarteta Rucner. Na proslavi će se, među ostalim, govoriti i o dosadašnjem radu Caritasa, najavio je predsjednik Hrvatskoga Caritasa Josip Mrzljak.

Napomenuo je kako je Caritas počeo djelovati i ranije te dodao kako je svaka obljetnica prilika da se zastane, osvrne i prisjeti što je sve učinjeno proteklih godina. Mrzljak je istaknuo da se u teškim trenucima, kao što je bio Domovinski rat, mogla vidjeti snaga i dobrota hrvatskoga naroda koji je izbjeglicama otvorio svoja srca, ali i domove.

Umjesto 'stihijskog' rješavanja organizirati ustanove koje pomažu potrebitima

Naglasio je kako potreba dolazi iznenada i dao primjer migracije izbjeglica kojima su volonteri Caritasa pritekli u pomoć. Ustvrdio je kako bi umjesto 'stihijskog' rješavanja trebalo organizirati djelovanje ustanova koje pomažu onima kojima je to potrebno.

Program će zaokružiti sveta Misa na treću nedjelju došašća 16. prosinca u 10 sati iz vukovarske župe Svetog Filipa i Jakova, najavio je ravnatelj Hrvatskoga Caritasa Fabijan Svalina.

Podsjetio je i na obilježavanje Svjetskog dana siromašnih koji je Papa Franjo ustanovio apostolskim pismom na završetku Jubileja milosrđa, posljednje nedjelje prije svetkovine Krista Kralja. Pozvao je građane da se pridruže djelovanju za dobrobit potrebitih i najavio tradicionalne akcije.

Akcijama 'Nedjelja Caritasa' i 'Za 1000 radosti' već dugi niz godina Caritas nastoji pokrenuti građane da pomognu obiteljima koje su u dugotrajnoj teškoj ekonomskoj situaciji i u kojima je netko od članova teško bolestan, naglasio je Svalina.

  • +4
Hrvatski Caritas održao je konferenciju za medije povodom 25. obljetnice i najavio tradicionalne akcije Nedjelja Caritasa i Za 1000 radosti Izvor: Pixsell / Autor: Patrik Macek/PIXSELL

Caritas godišnje potpomaže između 85 i 100 tisuća obitelji

 'U 25 godina prema našoj statistici Caritas godišnje potpomaže između 85 i 100 tisuća obitelji. Djelujući kroz svoju mrežu osnivač je i ustanova iz područja socijalne i karitativne skrbi, čime doprinosi društvu u cjelini', rekla je zamjenica ravnatelja Hrvatskog Caritasa Suzana Borko.

 Dodala je kako u Hrvatskoj ipak postoji neravnomjernost u razvijenosti Caritasa, zbog čega se u posljednje dvije godine pristupilo rješavanju problema.

'Radimo na razvijanju informatičkog sustava E-Caritas, koji za svrhu ima ujednačavanje i digitaliziranje radnih procesa u pružanju socijalnih i karitativnih usluga. Sustav je usmjeren da se u budućnosti bolje prepoznaju profili korisnika, prikupljaju statistički podaci kako bi se lakše pratile postojeće potrebe, ali i prepoznavali trendovi novih oblika siromaštva', pojasnila je. Najavila je da će se sustav početi koristiti u cijeloj mreži Caritasa od 1. siječnja iduće godine.