RADMAN U ALŽIRU

Hrvatska vidi turizam, energetiku, brodogradnju kao područja suradnje

11.12.2021 u 16:08

Bionic
Reading

Hrvatska vidi prilike za suradnju s Alžirom u turizmu, energetici, brodogradnji - "područjima gdje su naša reputacija, znanje i projekti već vrlo dobro poznati", rekao je u subotu šef hrvatske diplomacije Gordan Grlić Radman koji boravi u dvodnevnom posjetu toj zemlji

Alžir i Hrvatska potpisali su u subotu Memorandum o suradnji između Diplomatske akademije MVEP-a i Instituta za diplomaciju i međunarodne odnose alžirskog ministarstva, a u nedjelju će dvije zemlje održati gospodarski forum.

Hrvatska vidi prilike za suradnju u sektorima turizma, energetike, brodogradnje, marikulture, poljoprivrede, izgradnje luka - "područjima gdje su naša reputacija, znanje i projekti već vrlo dobro poznati", rekao je Grlić Radman.

Gospodarske komore dviju zemalja potpisat će bilateralni sporazum koji će omogućiti veću gospodarsku suradnju, a hrvatski ministar se nada da će ovaj posjet pomoći pokrenuti "eru češćih bilateralnih posjeta na visokoj razini".

Ovo je prvi posjet nekog hrvatskog ministra Alžiru od stjecanja hrvatske neovisnosti. Grlić Radman se susreo s alžirskim kolegom Ramtaneom Lamamrom, a predviđen je sastanak i s predsjednikom Abdelmajidom Tebbouneom.

Hrvatska vidi Alžir kao državu "koja se uspješno oduprla izazovima terorizma", rekao je šef hrvatske diplomacije.

"Kontinuitet stabilnosti Alžira iznimno je važan za Hrvatsku i Europsku uniju kako zbog njegove stabilizacijske uloge u regiji, tako i zbog uspješnog sprečavanja eskalacije migracijskih valova, prije svega ilegalnih migracija iz Sahela i šire Afrike prema Europi", istaknuo je Grlić Radman koji je alžirskog kolegu pozvao u službeni posjet Hrvatskoj.