NITKO NIJE SIGURAN

Hrvatska veleposlanica u Tel Avivu: Raketa je pala jedan blok od nas

10.10.2023 u 20:34

Bionic
Reading

Vesela Mrđen Korać, izvanredna i opunomoćena hrvatska veleposlanica u Izraelu, po povratku iz skloništa opisala je za hrvatske medije kakav je život u zaraćenoj zemlji

'Kad se zračne sirene oglase u Tel Avivnu, onda imamo 90 sekundi do skloništa. To je zaista jako malo vremena', kazala je.

'Jedna raketa je pala jedan blok od nas, ali ne dakle samo ta jedna - Tel Aviv je također izravno pogođen nekoliko puta. Nitko se ne može osjećati sigurno', kazala je veleposlanica za RTL.

'Izraelci i svi mi smo u šoku zbog masovnosti i brutalnosti ovih napada. Takvo što je nezapamćeno. Nakon 50 godina je proglašeno ratno stanje što znači da su im na raspolaganju sve obrambene, obavještajne i ostale službe u maksimalnom kapacitetu - kako bi obranili svoj narod, svoj teritorij ali i svoj ugled', kazala je u Dnevniku HTV-a.

  • +7
Napad na Tel Aviv Izvor: EPA / Autor: ABIR SULTAN

'Tijekom svojih pet godina u Izraelu preživjela sam nekoliko vojnih operacija, terorističkih napada i raznih neugodnih sigurnosnih situacija. Međutim, ovo je najteža tragedija židovskog naroda od holokausta. Tisuće ljudi su ubijene i ranjene i svaka Izraelska obitelj je s time izravno pogođena. Vrlo je ozbiljno i nije čudno da je Izrael proglasio ratno stanje unatoč svim ranijim sukobima', zaključila je.

  • +4
Mjesto glazbenog festivala u Izraelu na koji je upao Hamas Izvor: Profimedia / Autor: JACK GUEZ / AFP / Profimedia

Komentirajući mobilizaciju i veliki broj mladih rezervista koji se vraćaju iz inozemstva i strah kako bi se u sukob mogao uključiti Hezbolah iz Libanona veleposlanica je kazala kako "sjeverni front već dugo vremena nije miran" te da je uključenje Hezbolaha "nažalost realan scenarij".

'Izrael se za to intenzivno priprema, međutim - sa svojim saveznicima i susjedima paralelno s radi na preveniranju tog scenarija. Svi se nadamo da do toga neće doći, ali u ovom trenutku to nije moguće ocijeniti', kazala je podsjetivši na ministarski sastanak s EU-om i zemljama Perzijskog zaljeva.