PSIHOLOZI NA LETOVIMA

Španjolska i Austrija šalju vojne zrakoplove po svoje državljane u Izrael

10.10.2023 u 19:38

Bionic
Reading

Madrid je poslao dva vojna zrakoplova u Izrael radi evakuacije 500-tinjak svojih državljana, čiji su letovi suspendirani nakon napada Hamasa za vikend, rekla je u utorak španjolska ministrica, a Beč po svoje državljane također šalje vojni avion, rekao je glasnogovornik vojske za agenciju dpa

Veleposlanstvo Madrida u Izraelu procjenjuje da je tamo oko 500 španjolskih državljana turistički ili poslovno, no da "nije predviđeno" da će biti evakuirane osobe koje su tamo zbog drugih razloga, rekla je španjolska ministrica obrane Margarita Robles novinarima.

Portugalsko ministarstvo vanjskih poslova je ranije u utorak najavilo da će prebaciti 190 svojih državljana u Izraelu avionima ratnog zrakoplovstva na Cipar. Skupina Španjolaca je bila među putnicima na prvom letu, prema glasnogovorniku ciparskog ministarstva vanjskih poslova.

Zrakoplov C-130 Hercules će početi djelovati u srijedu, a ukupno će četiri puta putovati između Izraela i Cipra, odakle će evakuirane osobe otići u svoje matične države standardnim komercijalnim letovima, rekao je glasnogovornik.

  • +9
Posljedice izraelskog bombardiranja Gaze Izvor: Profimedia / Autor: MOHAMMED ABED / AFP / Profimedia

Ministarstvo vanjskih poslova u Beču je reklo da trenutno 150 austrijskih državljana želi zrakoplovom napustiti Izrael, prenosi dpa.

Pripadnici specijane jedinice i psiholozi bit će na letovima.