RAT I MIR

Hrvatska sklopila vojni sporazum sa Srbijom

27.05.2010 u 19:29

Bionic
Reading

Ministar obrane Branko Vukelić u četvrtak je u Zagrebu potvrdio da će idući mjesec Hrvatska i Srbija potpisati vojni sporazum

Vukelić je u razgovoru s novinarima na svečanoj akademiji u povodu Dana Oružanih snaga RH ocijenio da obrambeni sporazum sa Srbijom znači stabilizaciju odnosa.


Sporazum govori o sadašnjosti i budućnosti, a budućnost Hrvatske, stabilnost i mir u njoj uvjetovani su stabilnošću Srbije i njezinim putem prema euroatlantskim integracijama, rekao je ministar obrane. Hrvatska kao vodeća zemlja i regiji ima zadaću i dužnost da pomaže i potakne sve zemlje u regiji da postanu članicama EU-a i NATO-a, dodao je Vukelić.

Sporazum je kratko komentirao i predsjednik države Ivo Josipović, rekavši da je dobrodošao svaki dogovor koji jača mir, sigurnost i suradnju Republike Hrvatske. Srbijanski ministar obrane Dragan Šutanovac izjavio je za najnoviji broj beogradskog tjednika 'Nin' od četvrtka da će tijekom lipnja predstavnici tog ministarstva boraviti u Zagrebu gdje bi trebao biti potpisan sporazum o suradnji u području obrane.

'Nakon svih ratova prvi put se bilateralno sastaju 'vojske' Srbije i Hrvatske i potpisujemo sporazum o suradnji u području obrane. To je povijesni čin. Konačno ćemo staviti točku na mračnu prošlost koju ne smijemo zaboraviti, i koja treba biti nauk kako da surađujemo u budućnosti', rekao je Šutanovac.

Šutanovac je istaknuo kako sama činjenica da će Hrvatsku posjetiti kao ministar obrane pokazuje da je želja obiju strana da se napokon neke stvari promijene na bolje.