NOVI KONZULAT

Hrvatska širi diplomatsku mrežu i na ekstravagantni Dubai

07.05.2018 u 17:58

Bionic
Reading

Hrvatska planira otvoriti konzulat u Dubaiju, najekstravagantnijem gradu današnjice poznatom po megalomanskim projektima koji graniče sa znanstvenom fantastikom

Vlada planira u Dubaiju otvoriti konzulat zbog sudjelovanja naše zemlje na Svjetskoj izložbi EXPO 2020, a ona će se održati u tom gradu. Bit će to prvo sudjelovanje Hrvatske na EXPO-u nakon 2010. godine. Ministrica vanjskih i europskih poslova Marijan Pejčinović Burić kazala je da je EXPO idealna prilika za promociju zemlje.

Hrvatska sve više širi svoju mrežu u zemljama Perzijskog zaljeva.

Prvo veleposlanstvo u toj regiji otvoreno je 2012. godine u Dohi u Kataru, a potom je veleposlanstvo u Kuvajtu uz veliku pompu otvorila predsjednica Kolinda Grabar Kitarović 2017. godine.

Sada je Vlada prihvatila poziv koji je 12. prosinca 2017. godine uputio predsjednik vlade Ujedinjenih Arapskih Emirata i potpredsjednik Ujedinjenih Arapskih Emirata te šeik od Dubaija Muhamed bin Rašid al Maktum predsjedniku Vlade Republike Hrvatske Andreju Plenkoviću i potvrdila sudjelovanje Republike Hrvatske na Svjetskoj izložbi EXPO 2020 Dubai od 20. listopada 2020. godine do 10. travnja 2021. godine, zbog čega će se u Dubaiju i otvoriti konzulat.

Već ranije tijekom ožujka ministar turizma Gari Cappelli, kada se na sajmu u Berlinu sastao s veleposlanikom Ujedinjenih Arapskih Emirata sa sjedištem u Njemačkoj Abdulom Al Ahmedom, razgovarao je o mogućnostima što bržeg otvaranja hrvatskog diplomatskog predstavništva u Dubaiju.

  • +18
Dubai Izvor: Licencirane fotografije / Autor: Visit Dubai

'Hoće li to biti ambasada ili konzulat, još nije odlučeno, ali svakako nam diplomatsko predstavništvo u Dubaiju treba što prije', kazao je tada, a u Vladi su odlučili ići s jednostavnijim rješenjem - konzulatom.

World EXPO je jedan od najvećih globalnih nekomercijalnih događaja od gospodarskog i kulturnog utjecaja, održava se svakih pet godina i traje šest mjeseci. Jedan od najvažnijih ciljeva EXPO-a je informiranje javnosti, dijeljenje inovacija, promicanje napretka i poticanje suradnje.

EXPO je multidisciplinarnog karaktera s obzirom na to da se na njemu istovremeno održavaju izvanredne izložbe, diplomatski susreti, poslovni sastanci, javne rasprave i nastupi. World EXPO dizajniran je na način da tematski ocrtava buduće izazove s kojima će se svijet susreti na crti njihovih mogućih rješenja.