slom obrane

Hrvatska se prisjeća najbolnijih dana Vukovara

18.11.2019 u 06:32

Bionic
Reading

Komemorativnim skupom u dvorištu vukovarske bolnice te kolonom sjećanja gradskim ulicama do Memorijalnog groblja žrtava iz Domovinskog rata Vukovarci ali i cijela Hrvatska prisjetit će se na 28. obljetnicu sloma obrane Vukovara, najbolnijih dana u novijoj povijesti toga grada

Tijekom gotovo tromjesečne opsade Vukovara stradalo je 2.717 hrvatskih branitelja i civila, a grad je gotovo sravnjen sa zemljom.

Na obilježavanju Dana sjećanja na žrtvu Vukovara 1991.-2019. 'Vukovar - mjesto posebnog pijeteta' sudjelovat će i predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović, predsjednik Sabora Gordan Jandroković i predsjednik Vlade Andrej Plenković.

Izvor: Pixsell / Autor: Borna Filic/PIXSELL

Premijer Plenković dat će izjavu za medije u 9,45 sati nakon dolaska u dvorište Opće županijske bolnice Vukovar, gdje će se u 10 sati održati prigodni program 'Vukovar - mjesto posebnog pijeteta'.

U 10,30 sati državni vrh će se pridružiti Koloni sjećanja, koja u 12,15 sati stiže na Memorijalno groblje žrtava Domovinskog rata. U 12,30 sati ispred Spomen-obilježja žrtvama iz Domovinskog rata molitvu za vukovarske žrtve predvodit će Đuro Hranić, đakovačko-osječki nadbiskup i metropolit.

  • +35
Paljenje svijeća za žrtve Vukovara i Škabrnje Izvor: Cropix / Autor: Tom Dubravec / CROPIX

Za 12,40 sati najavljeno je odavanje počasti žrtvama Vukovara polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća. Zajednički vijenac u ime Republike Hrvatske položit će predsjednik Vlade Andrej Plenković s predsjednicom Republike Kolindom Grabar Kitarović i predsjednikom Sabora Gordanom Jandrokovićem.

U 13 sati misu za sve pokojne i nestale u Domovinskom ratu predvodit će mostarsko-duvanjski biskup Ratko Perić. Između 14,30 i 14,45 sati državni vrh će položiti vijence na Spomen obilježje na mjestu masovne grobnice na Ovčari.