STRANI DIPLOMAT REUTERSU

Hrvatska neće završiti pregovore u lipnju!

pješčani sat EU HR hrvatska europska unija

pješčani sat EU HR hrvatska europska unija

Izvor: tportal.hr / Autor: Ilustracija Mihaela Maras/tportal.hr

Kako piše agencija Reuters, neki europski diplomati u Zagrebu izražavaju sumnju u mogućnost dovršetka pregovora u lipnju. 'Mislim da će biti teško završiti pregovore u lipnju, ako ne i nemoguće. Možda bi trebalo nekoliko dodatnih mjeseci', rekao je diplomat kojega navodi Reuters

Agencija Reuters prenosi ove izjave neimenovanog diplomata u Zagrebu uz izjave predsjednice Nacionalnog odbora za praćenje hrvatskih pregovora s EU-om Vesne Pusić, koja ističe da će Hrvatska izgubiti na financijskom planu ako ne završi pregovore s Europskom unijom u lipnju, za što su pak potrebni iznimni napori.

'Možemo završiti pregovore u lipnju ako uložimo golem napor u ispunjavanje preostalih kriterija. Ali čak i tada uspjeh nije zajamčen. Međutim, sigurno nećemo završiti ako ne budemo zapeli svom snagom', kazala je Pusić.

Europska unija namijenila je Hrvatskoj 3,5 milijardi eura za prve dvije godine članstva, pod uvjetom da se Zagreb priključi Uniji 2012. To je već sada nemoguće zbog ratifikacijskog procesa koji traje i do dvije godine.

'Već smo izgubili sredstva za 2012. godinu, a ako ne završimo pregovore u lipnju, izgubit ćemo i sredstva za 2013. Tada dolazi novi i još nepoznat financijski okvir za razdoblje nakon 2014', objasnila je Pusić.

Naglasila je da je problem Hrvatske više u tome kako uvjeriti europske članice u vjerodostojnost i održivost reformi, nego u ispunjenju formalnih kriterija.

Osim toga, hrvatski dužnosnici moraju poduzeti snažnu diplomatsku inicijativu prema članicama EU-a da bi uklonili moguće sumnje u kvalitetu reformi.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi