SVE LIJEPO PIŠE

Hrvatska ne krši ništa objavljivanjem karata

03.04.2014 u 19:00

Bionic
Reading

Hrvatska ne krši ništa, odgovorilo je ministarstvo vanjskih i europskih poslova na crnogorski prigovor o kartama u natječaju za eksploataciju ugljikovodika u Jadranu, dan nakon što je i Slovenija prigovorila na te hrvatske karte.

Crna Gora je uložila prigovor Hrvatskoj jer je to, kaže, jednostrani akt kojim se prejudicira međusobna granica dviju zemalja.

'Hrvatska ne krši apsolutno ništa', rekla je Danijela Barišić, glasnogovornica MVEP-a i pozvala se na natječajnu dokumentaciju u kojoj jasno stoje međunarodni sporazumi koje je Hrvatska sklopila sa susjednim zemljama, a uređuju razgraničenje na moru, rekla je.

U toj dokumentaciji stoji kako je sa Slovenijom pitanje granice na moru trenutno predmet arbitraže, a s Crnom Gorom je naveden protokol između vlade i Savezne vlade Savezne Republike Jugoslavije o privremenom režimu uz južnu granicu između dviju država, iz 2002.

Zbog karti Slovenija na razgovor pozvala hrvatsku veleposlanicu

Hrvatska veleposlanica u Ljubljani Vesna Terzić pozvana je na razgovor u slovensko ministarstvo vanjskih poslova zbog javnog natječaja za istraživanje ugljikovodika u Jadranskom moru na kojem su objavljene i zemljopisne karte, reklo je slovensko ministarstvo vanjskih poslova.

Kako se navodi u priopćenju, hrvatskoj veleposlanici predstavnik slovenskog ministarstva Tadej Rupel prenio je sadržaj prigovora koji je na taj natječaj još u srijedu preko svog veleposlanstva u Zagrebu iznijela Slovenija. On je upozorio da se dokumentacija koju je Hrvatska navela u javnom pozivu za traženje ugljikovodika u Jadranu odnosi i na ono područje u sjevernom Jadranu koje je predmet graničnog prijepora dviju država.

Slovenija podsjeća da 10. članak arbitražnog sporazuma Hrvatske i Slovenije od obiju strana zahtijeva postupanje u dobroj vjeri, te suzdržavanje od izjava ili postupaka koji bi mogli zaoštriti odnose ili ugroziti rad arbitražnog suda, navelo je u priopćenju.

Slovenija od Hrvatske zahtijeva da iz natječaja smjesta povuče polje dodjele koncesije SJ-01, koje se odnosi i na područje sjeverno od paralele 45 stupnjeva i 10 minuta, gdje se nalazi slovensko teritorijalno more i epikontinentalni pojas, navodi se u izjavi, te dodaje da je taj prostor predmet spora na arbitraži. Uz to, Slovenija zahtijeva da Hrvatska u dokumentaciji za natječaj, uključujući i na priloženim kartama, jasno navede da je spomenuto područje predmet arbitražnog postupka.