NAJAVLJEN PROSVJED

'Hrvatska može bolje' spremna za desant na Markov trg

14.06.2016 u 13:00

Inicijativa Hrvatska može bolje najavila prosvjed na Markovom trgu

Izvor: Pixsell / Autor: Luka Stanzl

Bionic
Reading

Oni koji se igraju budućnošću obrazovanja i mladih nemaju političku budućnost u ovoj zemlji, poručila je inicijativa 'Hrvatska može bolje' s konferencije za medije kojom je najavila prosvjednu akciju u četvrtak, 16. lipnja, u 18 sati uz poziv građankama i građanima da opet dignu svoj glas za spas reforme obrazovanja, ali ovaj put na Markovu trgu pod prozorima vlastodržaca u Vladi i Saboru čiju ostavku traže ako reformu obrazovanja stvarno, a ne samo deklarativno, ne postave na listu prioriteta kao nacionalni interes

Sve političke elite, aktualne i buduće, koje žele vladati Hrvatskom trebaju biti svjesne da nakon prosvjeda održanih 1. lipnja diljem Hrvatske i u inozemstvu, a na kojima se okupilo oko 50.000 osoba, stvari više nisu iste i da se glas građana ne smije ignorirati, upozoravaju iz inicijative 'Hrvatska može bolje'. Njihovi su zahtjevi, podsjetimo, da se 'vjeruje obrazovnim radnicima i procesu Cjelovite kurikularne reforme bez pritisaka, intervencija i cenzura, da Sabor jednoglasno donese zaključak o podršci ovoj reformi te da se odbaci zaključak saborskog Odbora za obrazovanje o preuzimanju Ekspertne radne skupine'. Inicijativa također zahtijeva da 'Sabor donese rezoluciju o obrazovanju kao strateškom nacionalnom interesu te da Vlada i nadležno ministarstvo osiguraju novac i autonomiju za provedbu reforme'.

'Dosta je! Hrvatska može bolje – bez vas!'

No, s obzirom na ponašanje aktualne garniture u Banskim dvorima i na drugoj strani Markova trga koja, kako upozoravaju iz Inicijative, čini upravo suprotno, vrijeme je za novu akciju. Stoga pozivaju građanke i građane da se okupe ovoga četvrtka, 16. lipnja, u 18 sati na Markovu trgu pod prozorima vlastodržaca kako bi im nakon što se već dva tjedna oglušuju na njihove zahtjeve za nastavkom rada na reformi i tako igraju budućnošću mladih generacija poručili: 'dosta je! Hrvatska može bolje – bez vas!'.

'Onima koji su na vlasti poručujemo da je vrijeme da odu, a onima koji u budućnosti kane vladati ovom zemljom da moraju slušati građane i da ne smiju iznevjeriti njihov glas. Mi građani smo oni kojima političari odgovaraju i želimo da reformu obrazovanja u budućnosti zaista postave kao nacionalni interes i prioritet', istaknula je Eli Pijaca Plavšić iz Foruma za slobodu mladih na konferenciji Inicijative za medije, a koju se moglo pratiti i u izravnom prijenosu N1 televizije. Svjesna je, kaže, da bi bilo iluzorno, naivno i neozbiljno očekivati da Hrvatska može bez političkih elita, ali jasno je da može bez onih koji zanemaruju građane i njihovu volju te šansu za reformu obrazovanja.

Što sve ne valja u Šustarovom ministarstvu?

A nije reforma obrazovanja jedini problem Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta koje vodi HDZ-ov Predrag Šustar, upozorio je Nikola Baketa iz Inicijative, naime, 'politiziranje kurikularne reforme jest dovelo do ostavke stručne radne skupine i u pitanje je dovedeno njezino eksperimentalno provođenje za što se Vlada obvezala Europskoj komisiji u svom Nacionalnom planu reformi u 2016., ali bilo je potrebno i da studenti(ce) provedu nekoliko dana i noći ispred Ministarstva kako bi ono krenulo u isplate stipendija s tri mjeseca kašnjenja, unatoč osiguranim sredstvima iz proračuna'.

'Bila je potrebna snažna reakcija javnosti da Ministarstvo vrati subvencioniranje prijevoza učenika, a postoji još niz problema i nefunkcioniranje ministra obrazovanja i drugih u Vladi koji sjede s njim. Sabor u dva tjedna, otkad je održan prvi prosvjed, na dnevni red nije uvrstio prijedlog zaključka kojim bi Sabor podržao nastavak kurikularne reforme pod vodstvom dosadašnje Ekspertne radne skupine i u dosadašnjem sastavu, čime bi na nastavak reforme obvezao i Vladu i resorno Ministarstvo obrazovanja, koji je podnijela grupa zastupnika, a sutra, tj. srijedu, ističe ugovor nekim ljudima u stručnim skupinama i ne zna se kako će dalje funkcionirati reforma', pobrojao je tek neke od problema Baketa, upozorivši i na to da nam zbog zastoja reforme obrazovanja prijeti gubitak milijardi kuna

Zašto sindikati ne sudjeluju u organizaciji prosvjedne akcije?

S obzirom na to da se na prosvjedima prije dva tjedna okupilo 50.000 ljudi, ne samo u Hrvatskoj, nego i u inozemstvu, a što je iznenadilo i same organizatore, kako je kazala Pijaca, novinare je zanimalo kakav odaziv očekuju u četvrtak na što je Pijaca odvratila da ne zna i da je najvažnije da pošalju poruku vlastima. K tome, kako je naglasila, ova se prosvjedna akcija održava na Markovu trgu koji ima određena ograničenja po pitanju javnog okupljanja, no ključno je poslati vlasti poruku pod prozorima da se traži njihova ostavka, ako ne poslušaju glas građana i nastave rad na reformi.

Prosvjednu akciju u četvrtak organiziraju organizacije civilnog društva, kazala je Pijaca kazavši da sindikati, kako su i oni sami ranije tvrdili u medijima, nisu uključeni jer smatraju da je ovo osjetljiv politički trenutak i žele izbjeći moguće podjele unutar svoga članstva. Njihova se suradnja u okviru Inicijative nastavlja dalje na drugim poljima, a svatko ima izbor u čemu želi sudjelovati, zaključila je i napomenula da zato i nije riječ o prosvjedu, nego prosvjednoj akciji i da se ona održava u Zagrebu te da i svi iz ostalih gradova mogu doći na Markov trg.

'Podršku SDP-a ne želimo niti tražimo, važno je da se glas građana čuje'

Što se tiče SDP-a, s obzirom na to da se Inicijativu proziva da zapravo iza svega stoji najveća oporbena stranka, Pijaca je poručila: 'podršku SDP-a ne želimo niti tražimo. Svatko tko je građanin ove zemlje može se pridružiti, nije ovo stranački skup i pri organizaciji prvoga skupa najviše smo energije potrošili na to kako bismo ljudima objasnili razliku između političkog i građanskog skupa'.

A kakva je budućnost inicijative 'Hrvatska može bolje' i što očekuju, a što planiraju, zanimalo je, također, novinare: 'vrlo je teško očekivati da će provedba reforme, pa da i sutra postoji politička volja, biti moguća sljedeće školske godine, možda na tome i ne treba insistirati, ali važno je ne izgubiti ovaj trenutak, entuzijazam i reformski potencijal za koji se bojimo da bi mogao biti izgubljen', kazali su Pijaca i Baketa, dodavši: 'i prije ove Inicijative, niz organizacija civilnog društva pratilo je što se događa s reformom obrazovanja i radili smo određene akcije, a nastavit ćemo i dalje, pitanje je samo u kojem obliku. Mogli smo napraviti samo prosvjed 1. lipnja, ali odlučili smo nastaviti dalje i vjerujemo da je važno da se glas građana čuje'.