PORUKA ŠUSTARU

Studentice 'kampiraju' pred MZOS-om, niču i novi šatori!

06.06.2016 u 09:30

Bionic
Reading

Tri brucošice, koje su jučer sudjelovale u prosvjedu na Trgu bana Jelačića, svoj bunt protiv ignoriranja znanosti i obrazovanja sinoć su odlučile nastaviti na simboličan način u šatoru koji su podigle ispred resornog ministarstva. Prema nekim najavama danas bi ondje moglo niknuti još par šatora

Nezadovoljne činjenicom da stipendije za studente ove godine jako kasne, one su odlučile ondje kampirati sve dok im ministar Šustar ne odgovori na neke zahtjeve vezane uz stipendiranje studenata.

Zgodnu priču o njihovomneobičnom prosvjedu, akciji na društvenim mrežama, komunikaciji sa zaštitarima i policajcima i sl. danas je ispričao urednik popularnog portala Srednja.hr Marko Matijević koji je noćas, na povratku kući s prosvjeda, popričao s njima. Do šatora je stigao upravo u trenutku kada su zaštitaru Ministarstva objašnjavale zašto prosvjeduju.

'Tri brucošice kampiraju ispred Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta sve dok ministar Predrag Šustar ne izradi nacrt dodjele državnih stipendija za 2016./2017. godinu. Studentice traže da se natječaj pokrene na početku akademske godine kako bi se stipendije počele isplaćivati od siječnja. Ove godine natječaj kasni mjesecima, a objavljen je tek početkom godine. Iz ministarstva su na početku obećali kako će rezultati biti poznati tijekom ožujka, ali do danas nisu poznate finalne žalbe dok mnogi studenti još nisu dobili stipendije. Prosvjednice su sazvale press konferenciju ispred ministarstva danas u 12 i 30 kada će objasniti zašto će ostati tamo sve dok ne vide konkretne prijedloge novog Pravilnika od ministra', piše Matijević.

Dorotea Šušak i Espi Tomičić sudjelovale su na prosvjedu podrške Cjelovite kurikularne reforme koju je organizirala inicijativa Hrvatska može bolje. No one zapravo već nekoliko mjeseci prosvjeduju protiv ministarstva putem društvenih mreža gdje su organizirale potpisivanje peticija vezanih uz probleme s dodjelom državnih stipendija koje kasne mjesecima.

Konkretnije akcije studenata započele su ovaj ponedjeljak kada se pet studenata okupilo ispred MZOS-a kako bi prosvjedovalo protiv administrativnih problema u dodjeli stipendija. Ministar Šustar ih nije htio primiti, ali su razgovarali s njegovim pomoćnikom Srećkom Tomasom. No njegovo objašnjenje za kašnjenje stipendija gotovo je uvijek bilo isto: natječaj je raspisan u siječnju, a budući da su stipendije vezane za fiskalnu godinu, nisu mogle biti isplaćivane prije donošenja proračuna. Čekalo se, kaže, i s donošenjem novog Pravilnika, a čitav proces tekao je nešto sporije i zato što je zaprimljeno 1.500 prijava više u odnosu na prošlu godinu. Optužio je studente koji su sjedili u Povjerenstvu da se nisu pojavili na svim sastancima pa je i radi toga došlo do kašnjenja od sedam do 10 dana. No Hrvatski studentski zbor je demantirao njegove optužbe.

Ovogodišnju dodjelu pratile su brojne kontroverze pa su tako sestre blizanke koji žive u identičnim uvjetima dobile različit broj bodova, a pomoćnik ministra Srećko Tomas za Novu TV rekao da se to dogodilo jer su različite osobe računale njihove bodove (?!).

Dok su postavljale šator pridružila im se Patricija Biškup, jedna od organizatorica peticije za promjene u Pravilniku o dodjeli državnih stipendija.

'Moj zahtjev je obrađen 19. svibnja, a u posljednjem obećanju rekli su da će isplate biti do kraja svibnja. Danas je 2. lipnja, a uplata još nema', rekla je Patricija, brucošica socijalnog rada u trenutku kada je jedan auto zatrubio u znak podrške. U tom trenutku u krilu je držala skriptu označenu žutim markerom jer se priprema za kolokvij koji ima u petak ujutro.

'Dok razgovaramo ispred ministarstva usred noći objašnjavaju mi kako ih je policija legitimirala 20 minuta nakon što su došle. Bili su vrlo začuđeni šatorom, a nakon kratkog razgovara su otišli. Ističu kako su bili vrlo pristojni, kao i zaštitari ministarstva. Tijekom cijelog razgovora pokraj nas jure automobili kroz noć, a mlade studentice mi ističu kako nisu ovdje prvenstveno radi sebe nego za buduće generacije. Ovakvi problemi događaju se gotovo svake godine, a one žele jednom zauvijek stvoriti uvjete u kojima njihovi budući kolege neće morati prolaziti ono što one prolaze', piše Matijević.

Mlade prosvjednice pozivaju građane koji prolaze ispred Ministarstva, znanosti, obrazovanja i sporta na adresi Donje Svetice 38 da potrube u znak podrške. Poručuju da ne planiraju odustati od kampiranja sve dok ne vide promjene u nacrtu Pravilnika za sljedeću godinu. Soga su sazvale press konferenciju danas, 2. lipnja u 12 i 30 ispred MZOS-a kada će detaljnije objasniti razloge prosvjeda i potrebnih promjena u sustavu. Već od danas pridružit će im se kolege s novim šatorima.