sud u strasbourgu

Hrvatska mora platiti 3000 eura osuđeniku za blud jer nije bio pozvan na žalbeno vijeće

11.07.2023 u 15:31

Bionic
Reading

Europski sud za ljudska prava (ESLJP) objavio je presudu kojom je utvrdio da je Hrvatska povrijedila pravo na pošteno suđenje osuđeniku za bludne radnje koji nije bio pozvan na sjednicu žalbenog vijeća u njegovu slučaju

U žalbi protiv prvostupanjske presude osuđenik je zatražio da on i njegov branitelj budu pozvani na sjednicu žalbenog vijeća. Unatoč tome, žalbena sjednica održana je bez njihove prisutnosti te je potvrđena osuđujuća presuda.

ESLJP je utvrdio povedu prava na pošteno suđenje zbog toga što domaći sud, iako je trebao, nije pozvao podnositelja i njegovog branitelja na žalbenu sjednicu, izvijestio je u utorak ured hrvatske predstavnice pred sudom u Strasbourgu.

Ističu da se pri utvrđenju povrede Europski sud za ljudska prava pozvao na svoju ustaljenu praksu prema kojoj domaći sud ima dužnost osigurati nazočnost okrivljenika na žalbenoj sjednici vijeća ako je on to zatražio.

U slučaju Anić protiv Hrvatske ESLJP je podnositelju dosudio naknadu od 1500 eura na ime nematerijalne štete i još toliko za troškove postupka.