NEMAJU 'TESLA BANKU'

Hrvatska manjina u Srbiji gospodarski nemoćna

06.07.2011 u 19:15

Bionic
Reading

Hrvatska manjina u Srbiji ne bi mogla osnovati banku u Srbiji, jer za to nema dovoljno personalnih ni gospodarskih kapaciteta, izjavio je u srijedu za program na hrvatskom jeziku Radio televizije Vojvodine (RTV) predsjednik Hrvatskog nacionalnoga vijeća (HNV) Slaven Bačić, komentirajući početak rada "Tesla banke" u Hrvatskoj

Na inicijativu Srpskoga narodnog vijeća u Hrvatskoj je osnovana 'Tesla banka' za koju je osnivački kapital dala Vojvodina, a kasnije i Srbija, kroz Fond za razvoj. Njezina glavna uloga će biti davanje pomoć za ostanak, povratak i napredak Srba koji žive u Hrvatskoj.

'Hrvatska manjina u Vojvodini i Srbiji nikada nije imala, a ni danas nema takve ekonomske kapacitete kakve je imala srpska zajednica. Mi osim toga nemamo takvu, gospodarsku elitu, ali ni potporu matične domovine, kakvu ima srpska manjina', rekao je Slaven Bačić, objašnjavajući zašto hrvatska zajednica ne može ostvariti sličan projekt.

On dodaje da HNV na druge načine pokušava gospodarski i financijski osnažiti hrvatsku manjinu u Srbiji, i to kroz nedavno formiran Odbor za gospodarstvo.

Inicijativa za otvaranje financijske institucije koja bi pomagala hrvatske gospodarstvenike u Srbiji, podsjeća RTV, postojala je prije osam godina kada su predstavnici Hrvatske banke za obnovu i razvoj razmišljali o otvaranju ekspoziture u toj zemlji.

Bivša predsjednica Izvršnoga odbora HNV-a Slavica Peić rekla je da su pregovori trajali oko 6 mjeseci, ali je ta financijska kuća nakon detaljnih analiza i uvida u političku situaciju u Srbiji procijenila da bi to bilo rizično, pa se od svega odustalo.

Vodstvo hrvatske manjine u Srbiji godinama se zauzima za gospodarsko osnaživanje zajednice, prije svega kroz suradnju s hrvatskim tvrtkama koje su ušle u Srbiju, ali bez vidljiva uspjeha.