MINISTRICA PUSIĆ O BIH

'Hrvatska ima odgovornost i interes za regiju'

12.02.2014 u 18:35

Bionic
Reading

Ministrica vanjskih i europskih poslova Vesna Pusić komentirala je situaciju u BiH rekavši da je EU možda jedan od rijetkih autoriteta koji je prihvaćen u BiH i da je ovo trenutak Europe

'Europska unije je dosta dugo prilazila cijelom procesu približavanja s BiH postavljanjem uvjeta i rješavanjem konkretnih pitanja kako bi proces mogao započeti. Naše je mišljenje da bi možda bilo jednostavnije razriješiti te probleme ako bi jedna vrsta specifično dizajniranog procesa namijenjenog BiH započela pa u tom kontekstu i rješavanje konkretnih pitanja kao što je primjer u slučaju Srbije i Kosova', kazala je Pusić, dodavši da je pitanje međusobnog priznavanja postalo sastavni dio samog procesa, a ne više preduvjet za početak procesa.

Ministrica je rekla da bi se jedan takav specifično osmišljen pristup za BiH također mogao realizirati.

'U EU među državama članicama postoji apsolutna svijest da se cijela stvar sagleda šire i da se djeluje brže i efikasnije', rekla je Pusić. U EU su svjesni, navela je, da je socijalna situacija vrlo osjetljiva i da se tom činjenicom također treba baviti.

'Hrvatska je članica EU i istovremeno je susjedna zemlja i s tog stajališta ima odgovornost i interes i za regiju i za odnose EU prema regiji', kazala je Pusić. Šefica hrvatske diplomacije je naglasila da ćemo biti aktivni u razgovorima i odnosima i s europskim kolegama i u 'prekooceanskim razgovorima', ali njeni europski kolege smatraju da je pitanje BiH pravo europsko pitanje. Dakle, nastavila je, zadaća je Europe da pomogne pronaći izlaz iz te situacije. Kakav bi to točno bio model, još nije definirano i o tome se razgovara. Što se tiče eventualnog ukidanja Republike Srpske, Pusić je kazala da to nije pristup koji EU ima.

'Ne može EU doći u bilo koju zemlju i krojiti unutrašnju konfiguraciju, ali može kriterije funkcioniranja institucija, može postaviti kriterije integracije i funkcioniranja države koji onda idu paralelno s integracijom zemlje u EU', objasnila je Pusić. Na kraju ja rekla da EU može stvoriti uvjete koji su toj zemlji i ljudima u njoj privlačni i prema kojima želi ići. 'To je zapravo glavni instrument moći EU koja nije policajac, to je takozvana meka moć, soft power', zaključila je šefica hrvatske diplomacije.