UŽIVO

Uskoro prve izlazne ankete: Više od 1,6 milijuna ljudi dalo svoj glas do 16:30

17.04.2024 u 07:07

Bionic
Reading

Hrvatska u srijedu bira zastupnike 11. saziva Hrvatskog sabora. U 7 sati otvoreno je više od 6500 biračkih mjesta, na kojima će se moći glasovati do 19 sati, do kada je na snazi i dvodnevna izborna šutnja

18:40 U 19 se očekuju prve izlazne ankete.

17:12 Najveći odaziv je u 1. izbornoj jedinici (gotovo 58,43 posto), u 6. (57,63) te u 3. jedinici (52,73 posto), a najmanji u 5. (44,89 posto), 9. (46,75 posto) i 8. izbornoj jedinici (48,28 posto).

17:02 U 17 sati DIP je izašao s novim brojkama o izlaznosti. U Hrvatskoj je do 16.30 glasalo 50,6 posto birača. Velika je to razlika u odnosu na izbore prije četiri godine, kada je do istog vremena glasovalo 34,04 posto, odnosno milijun i 150 tisuća birača.

15:50 Mjesto s najmanje registriranih birača u Brodsko-posavskoj županiji je selo Vladisovo u sastavu Općine Staro Petrovo Selo. Na popisu birača u ovom mjestu registrirano je samo 11 birača.

  • +3
Selo Vladisovo Izvor: Pixsell / Autor: Ivica Galovic /PIXSELL

14:05 'Viša izlaznost je nešto što svakako treba pozdraviti, no bio bih zasad oprezan s proglašenjem rekordne izlaznosti. Vidjet ćemo hoće li se ovaj trend nastaviti i kod popodnevnog mjerenja izlaznosti. Ukupna izlaznost koja bi dosegla 60 posto bila bi i dalje prilično iznenađenje', kaže politički analitičar i tportalov komentator Višeslav Raos.

12:56 Objavljena je detaljna analiza o tome gdje je bio najveći odaziv, a gdje se najmanje glasalo. >>>Pročitajte više<<<

12:54 Građani diljem Hrvatske javljaju da na svojim biračkim mjestima nisu na popisu. Gradsko izborno povjerenstvo Grada Zagreba izvijestilo je o čemu se radi i što učiniti. >>>Pročitajte više<<<

12:08 DIP je objavio osvježene podatke.

12:02 Osjetno više birača nego prije četiri godine izašlo je u srijedu na izbore za 11. saziv Hrvatskoga sabora - do 11.30 sati njih gotovo 750 tisuća ili 24,18 posto, objavilo je u podne Državno izborno povjerenstvo (DIP). >>>Pročitajte više<<<

11:30 U Zagrebu je glasala i predsjednica stranke Odlučnost i pravednost Karolina Vidović Krišto.

11:29 Glasao je i predsjednik Samostalne demokratske srpske stranke (SDSS) Milorad Pupovac. Predsjednik IDS-a Dalibor Paus glasao je u zgradi mjesnog odbora Petehi.

11:28 Glasali su u Zagrebu i nositelj liste HDZ-a u IV. izbornoj jedinici te potpredsjednik Vlade i ministar obrane Ivan Anušić, kao i nositelj liste HDZ-a u II. izbornoj jedinici i predsjednik Sabora Gordan Jandroković u društvu supruge Sonje. u Rijeci je glasao kandidat koalicije Rijeke pravde u VIII. izbornoj jedinici Vojko Obersnel.

11:24 Na biralištu u Varšavskoj ulici u Zagrebu stvorila se velika gužva.

  • +2
Na biralištu u Varšavskoj ulici u Zagrebu stvorila se velika gužva Izvor: Pixsell / Autor: Neva Zganec/PIXSELL

11:02 Na glasanje su izašli i gradonačelnik Splita Ivica Puljak te njegova supruga Marijana Puljak, kandidati SDP-ove koalicije Rijeke pravde u 10. i 1. izbornoj jedinici. Glasali su i Željko i Fani Kerum.

10:48 Za pripadnike Hrvatske vojske (HV) koji na parlamentarnim izborima ne mogu glasati na biračkom mjestu svojeg prebivališta organizirano je glasanje na posebnim biračkim mjestima, priopćilo je Ministarstvo obrane RH. >>>Pročitajte više<<<

10:36 Na dan parlamentarnih izbora u srijedu 17. travnja bolnice u Zagrebu većinom će raditi samo za hitne slučajeve, kao vikendom, kako bi se zaposlenicima omogućio izlazak na birališta, no obiteljski liječnici dežurat će u sedam domova zdravlja, a pedijatri na tri lokacije. >>>Pročitajte više<<<

10:30 Mislav Kolakušić, predsjednik stranke Pravo i pravda, glasao je u Zagrebu.

10:10 U Zagrebu je glasao i predsjednik Zoran Milanović u društvu supruge Sanje Musić Milanović.

10:07 Nositelj liste Mosta za VI. izbornu jedinicu i kandidat Mosta za predsjednika Vlade RH Nikola Grmoja glasao je u Metkoviću u društvu supruge Pave Grmoje.

10:05 U Metkoviću je na biralište izašao i nositelj liste Mosta za X. izbornu jedinicu i predsjednik Mosta Božo Petrov.

9:55 Građani koji nemaju važeću osobnu iskaznicu i nisu upisani u izvatke iz popisa birača koji su dostavljeni na sva biračka mjesta za izbore za Hrvatski sabor u srijedu moći će glasovati potvrdom za glasovanje, tzv. plavom potvrdom, navelo je Ministarstvo pravosuđa i uprave RH. >>>Pročitajte više<<<

9:48 U Novom Vinodolskom glasao je nositelj liste HDZ-a u VIII. izbornoj jedinici te potpredsjednik Vlade i ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković. Kandidatkinja Možemo za Hrvatski sabor Maja Šintić izašla je na biralište u Šibeniku. Kandidat koalicije Rijeke pravde i predsjednik Gradskog odbora SDP-a Tonči Restović glasao je na biračkom mjestu u Vidicima.

9:42 U Čakovcu je glasao župan Međimurske županije i predsjednik Nezavisne platforme Sjever Matija Posavec. I gradonačelnik Osijeka Ivan Radić glasao je na parlamentarnim izborima

9:40 U Zadru je na biralište izašla i nositeljica liste koalicije Rijeke pravde u IX. izbornoj jedinici Sabina Glasovac.

9:28 U Zagrebu je glasao i predsjednik HDZ-a Andrej Plenković.

9:25 U Zagrebu je glasao nositelj liste HDZ-a u VII. izbornoj jedinici te potpredsjednik Vade i ministar branitelja Tomo Medved.

9:20 DIP: Sva biračka mjesta u Hrvatskoj otvorena, stigli i prvi prigovori. 'Sva biračka mjesta u Hrvatskoj, a više ih je od 6500, otvorena su i glasovanje teče uredno', kazala je članica DIP-a Ivana Belec. >>>Pročitajte više<<<

9:17 U Zagrebu je glasala i Željka Markić, izvršna direktorica udruge U ime obitelji.

9:15 Glasala je i Sandra Benčić iz Možemo.

9:14 Glasao je i kandidat HDZ-a u VII. izbornoj jedinici i župan Sisačko-moslavačke županije Ivan Celjak. Nositeljica liste političke platforme Možemo za VII. izbornu jedinicu Draženka Polović glasala je u Karlovcu.

9:07 U Splitu je glasao i SDP-ovac Ranko Ostojić.

9:04 Nositelj liste stranke Fokus u VI. izbornoj jedinici i predsjednik Fokusa Davor Nađi glasao je na biračkom mjestu u Osnovnoj školi Kajzerica.

9:00 U Splitu su glasali HDZ-ov Andro Krstulović Opara i njegova supruga Daniela Marasović Krstulović. U Šibeniku su glasali Ivan Malenica, ministar pravosuđa i uprave Republike Hrvatske, te Hrvoje Zekanović, kao i nositelj liste Socijaldemokrata za IX. izbornu jedinicu Franko Vidović. Glasao je i gradonačelnik Šibenika Željko Burić.

8:40 Predsjednik SDP-a Peđa Grbin, koji se nalazi na listi 8. izborne jedinice, glasao je u Osnovnoj školi Šijana u Puli.

8:30 Koordinator stranke Možemo i zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević sa suprugom Ivom Mertić Tomašević glasao je na biračkom mjestu u Osnovnoj školi kralja Tomislava.

Kandidatkinja u 10. izbornoj jedinici Ava Karabatić glasala je na biračkom mjestu u Osnovnoj školi Blatine u Splitu.

Nevažeći listić i radno vrijeme dućana

Četiri su slučaja u kojima glasački listić biva proglašen nevažećim, prema propisima Državnog izbornog povjerenstva:

  • ako je neispunjen
  • ako je birač glasao za dvije ili više lista
  • ako je birač glasao za kandidate s različitih lista (dao im preferencijske glasove), a nije zaokružio jednu od lista
  • ako je listić popunjen na način da se ne može utvrditi volja birača, odnosno za koga je birač glasao.

Kako će na današnji dan 17. travnja raditi trgovine i šoping centri, provjerite na poveznici.

Državno izborno povjerenstvo (DIP) pozvalo je birače da ostvare svoje pravo i glasuju. 'Vidimo se na biralištu', poručuju biračima iz DIP-a.

Osim u Hrvatskoj, saborske zastupnike hrvatski će birači birati u još 41 državi diljem svijeta, a u njima se glasuje dva dana, u utorak i u srijedu, pri čemu vremenska zona u kojoj se nalaze određuje vrijeme otvaranja i zatvaranja 110 biračkih mjesta, koliko ih se u njima nalazi. Prva su se otvorila u ponedjeljak u 23 sata i prva će se zatvoriti tri biračka mjesta u Australiji - u srijedu u 11 sati po hrvatskom vremenu.

Kako saznati svoje biračko mjesto?

Ako niste sigurni koje je vaše biralište, to možete provjeriti na ovoj poveznici:

  1. Prema adresi

Izaberite karticu Upit u biračka mjesta i odaberite svoju županiju, grad ili općinu, ulicu i kućni broj, potom prepišite kontrolni tekst te na kraju pritisnite tipku Traži. 

       2. Prema svojim podacima

Izaberite karticu Upit u registar birača i upišite OIB ili JMBG i prezime te prepišite kontrolni tekst i potom pritisnite tipku Traži. 

Sustav će vam pokazati u kojoj ste izbornoj jedinici (za neke se birače od ovih izbora mijenja izborna jedinica u koju spadaju zbog izmjena Zakona o izbornim jedinicama) te broj vašeg biračkog mjesta, instituciju u kojoj se nalazi i adresu. 

U Sabor se bira 151 zastupnik, 140 u deset izbornih jedinica u Hrvatskoj, osam biraju pripadnici nacionalnih manjina u 12. jedinici, a tri birači bez prebivališta u Hrvatskoj - u 11. izbornoj jedinici koju čini cijeli svijet.

O zastupnicima 11. saborskog saziva odlučuje tri milijuna i 773 tisuće birača, 127 tisuća manje nego prije četiri godine. S prebivalištem u Hrvatskoj ih je tri milijuna i 511 tisuća, a bez prebivališta u njoj i aktivno registriranih je 222.300 birača. Svoje pravo birači će moći ostvariti na gotovo sedam tisuća biračkih mjesta - u deset izbornih jedinica u Hrvatskoj u srijedu ih je otvoreno 6544, najviše u 2. (854), a najmanje (365) u 1. izbornoj jedinici.

Privremeno upisani birači glasovat će na 102 posebna biračka mjesta, oni u ustanovama socijalne skrbi na 91, zatvorenici na 28, pomorci na 15 te birači u Oružanim snagama RH na dva posebna biračka mjesta.

  • +73
Parlamentarni izbori 2024. Izvor: Pixsell / Autor: Dusko Jaramaz/PIXSELL

Preferencijalni glas

Birači koji se odluče izaći na izbore glasuju tako da na glasačkom listiću zaokruže broj ispred imena liste koju drže najboljom. Mogu iskoristiti i preferencijalni glas, pa zaokružiti broj ispred imena jednog kandidata na određenoj listi. Kandidat koji osvoji najmanje deset posto glasova svoje liste ima prednost pred ostalima, neovisno gdje je smješten na listi, što znači da u Sabor može ući i kandidat koji je bio na zadnjem mjestu.

Biračima na parlamentarnim izborima se u 11 izbornih jedinica nudi 165 lista, a za jedno zastupničko mjesto natječe se 15 kandidata.

Birači bez važeće osobne iskaznice; svi uredi državne uprave dežurni od 7 do 19 sati

Član i glasnogovornik DIP-a Slaven Hojski upozorava na dvije moguće situacije na izborni dan, y jedna od njih su birači koji nemaju važeću osobnu iskaznicu.

'U izvatku iz popisa birača, koji će se u srijedu naći na svim biračkim mjestima, nalaze se svi birači s važećom osobnom iskaznicom, no onaj tko ju nema, ne znači da taj dan neće moći ostvariti svoje pravo', kaže Hojski i objašnjava što takav birač treba poduzeti.

'Treba napraviti dodatan korak, otići do upravnog odjela, to je u pravilu matični ured, izvaditi plavu potvrdu, s njom se vratiti na biračko mjesto, dobiti glasački listić i glasovati', dodao je. Naglasio je da su svi uredi državne uprave u srijedu dežurni od 7 do 19 sati i uredno će izdavati te potvrde.

Hojski ističe i kako birači koji na izborni dan neće biti u mjestu prebivališta, a privremeno su se upisali ili su uzeli potvrdu za glasovanje, primjerice iz Osijeka za Dubrovnik, ne mogu u Dubrovniku glasovati na bilo kojem biračkom mjestu, nego na posebnom.

Na 102 biračka mjesta u Hrvatskoj, a to su u pravilu svi veći gradovi, imamo takva posebna biračka mjesta, tamo birač iz Osijeka može doći i dobiti glasački listić svoje, 4. izborne jedinice i glasovati, objašnjava.

DIP-ova poruka poslodavcima - omogućiti svim zaposlenima da stignu na birališta

Izbore za 11. saziv Hrvatskog sabora nadzirat će 5400 promatrača, a u izbornoj administraciji bit će angažirano više od 70 tisuća osoba.

Iako je izborna srijeda neradni dan, puno zaposlenika ipak će raditi, pa je DIP poslao poruku njihovim poslodavcima. Zamolili smo ih da osiguraju rad u smjenama kako bi se svim biračima omogućilo da stignu na biračko mjesto i glasuju, kazao je Hojski.

DIP će u srijedu u podne i u 17 sati izvijestiti javnost o odazivu birača, a u 21 sat objaviti prve izborne rezultate, koje će osvježavati svakih 15 minuta, tako da bi između 23 i 24 sata trebalo biti obrađeno tri četvrtine biračkih mjesta. Tada ćemo, dosta izvjesno, vidjeti i raspored zastupnika u Saboru, najavio je član i glasnogovornik DIP-a.