CIJENA POVLAČENJA

Hrvatska će Afganistance pomagati s 500.000 dolara godišnje

27.11.2012 u 17:19

Bionic
Reading

Prva potpredsjednica vlade i ministrica vanjskih i europskih poslova Vesna Pusić održala je u utorak u organizaciji Izaslanstva Hrvatskog sabora u Parlamentarnoj skupštini NATO-a predavanje na temu "Europska unija i NATO" i pritom je istaknula da je za Hrvatsku članstvo u te dvije integracije vrlo važan element stabilnosti.

"Temeljni stav hrvatske vanjske politike što se regije tiče je u ovom trenutku da je i članstvo u NATO-u i članstvo u EU-u za Hrvatsku između ostalog i vrlo važan element stabilnosti. Dodatni element stabilnosti je pridonijeti koliko je moguće i stabilnom okruženju, jer je vrlo teško držati stabilnu zemlju u nestabilnom i nesigurnom okruženju", rekla je Pusić.

"Prema tome, mi smatramo da je za Hrvatsku od vitalnog interesa da i zemlje u našem okruženju, u prvom redu zemlje jugoistočne Europe, idu prema članstvu u NATO-u i prema članstvu u Europskoj uniji i prema tome smo vrlo aktivni i na neki način od nas to i očekuju druge članice NATO-a i druge članice EU-a da pridonesemo reformama u zemaljama jugoistočne Europe koje bi ih kvalificirale za članstvo", istaknula je.

Pusić je podsjetila da Hrvatska sudjeluje u 14 međunarodnih operacija i misija, od kojih je devet pod vodstvom UN-a, tri pod vodstvom EU-a i dvije pod vodstvom NATO-a.

Po njezinim riječima, NATO-ova misija u Afganistanu (ISAF) različita je od svih drugih u kojima Hrvatska sudjeluje jer je to i jedna "civilizacijska misija".

"Od svih misija, u afganistanskoj je najvidljivija pozicija stati na obranu nekih civilizacijskih minimuma ispod kojih, bez obzira iz koje ste zemlje, kulture, nacije, po mom mišljenju nitko ne smije ići i ne smije pristati", istaknula je.

ISAF je između ostalog "direktna reakcija na talibansku vlast... koja je provodila jedan od najradikalijih aparthejda koji je ikad viđen - do duše ne prema ljudima druge rase, nego prema pripadnicima drugog spola", odnosno ženama. Žene u Afganistanu bile su u potpunosti obespravljene, istaknula je ministrica.

Kazala je kako je ponosna što Hrvatska sudjeluje u toj mirovnoj, ali i civilizacijskoj misiji te na snage koje su tamo i koje djeluju i u eliminiranju ove vrste aparthejda prema polovici stanovništva Afganistana.

Nakon povlačenja međunarodnih snaga iz Afganistana, koje se očekuje do kraja 2014., Hrvatska će sudjelovati u sufinanciranju afganistanskih snaga s obzirom da se pridružila danskoj inicijativi, rekla je Pusić.

Danska je predložila da zemlje koje su voljne u tome sudjelovati sudjeluju s određenim sredstvima nakon povlačenja NATO-ovih vojnika. Predloženi su iznosi finacijskih sredstava ovisno o zemlji.

"Hrvatska će sudjelovati s 500.000 dolara godišnje u sufinanciranju afganistanskih snaga", kazala je, dodavši da će neke zemlje plaćati milijarde dolara.

Govoreći o Američko-jadranskoj povelji, kojom Hrvatska trenutačno predsjedava, Pusić je najavila sastanak u Zagrebu koji će se održati 14. prosinca, a na koji će biti pozvani u svojstvu gosta Srbija i Kosovo.

Što se tiče skorog članstva Hrvatske u Europskoj uniji, Pusić je rekla da je dosad 19 zemalja ratificiralo hrvatski pristupni ugovor te da se nada da će do kraja godine to učiniti Finska i Francuska.

Spomenula je da je jedina zemlja koja još nije zakazala raspored ratifikacije Slovenija te izrazila je nadu da će i ona to uskoro učiniti.