VUČIĆ O SRPSKOM ZAJEDNIŠTVU

'Hrvatska će 5. kolovoza slaviti dan koji Srbija oplakuje'

11.06.2015 u 22:11

Bionic
Reading

Srpski premijer Aleksandar Vučić uputio je dramatičan apel građanima Srbije da u predstojećem razdoblju budu jedinstveni jer je pred njihovom zemljom mnogo velikih političkih izazova i teških odluka. Izazovi se vežu uz pritiske na Srbiju iz Europske unije i Međunarodnog monetarnog fonda te uz obljetnice u regiji, uključujući i proslavu 20. godišnjice vojne akcije Oluja 5. kolovoza, kad se u Hrvatskoj slave Dan pobjede i domovinske zahvalnosti i Dan hrvatskih branitelja

Vučić je pozvao sve građane na potpuno jedinstvo u ime očuvanja pune političke stabilnosti, kako bi Srbija mogla unaprijediti gospodarstvo i osigurati bolju budućnost. Inače, danas je obznanjeno da će struja u Srbiji od 1. kolovoza poskupjeti 12 posto.

Pred Srbijom su, najavio je Vučić, godišnjica stradanja Srba u Jadovnu kod Velebita 21. lipnja, dva dana kasnije slijede teški pregovori u Bruxellesu, a potom i s MMF-om. Srbiji predstoji i posjet njemačke kancelarke Angele Merkel, a u BiH će se obilježiti godišnjica stradanja u Srebrenici.

'Dakle, govorimo o komplikacijama koje nastaju svuda. Za Bosnu ste vidjeli što se događa, očito su i sve veći antagonizmi. Imate Hrvatsku koja 5. kolovoza, što nisam ni spomenuo jer je za dva mjeseca od danas, ali i to spada u sve to vrijeme teških stvari koje su pred nama, koje želi da slavi... a što da slavi? Kad mi budemo žalili i plakali. Dakle, kako da vam kažem? Sa svim tim mi se moramo suočiti i sve to moramo nadići', kazao je srpski premijer.


Poskupljenje struje

Najavljujući poskupljenje struje za 12 posto od 1. kolovoza, ministar rudarstva i energetike Aleksandar Antić rekao je u četvrtak na konferenciji za novinare da će vlada uvesti i trošarinu na električnu energiju, a ona će biti uračunata u poskupljenje od 12 posto.

'Taj iznos poskupljenja usklađen je s MMF-om', istaknuo je srbijanski ministar Antić.

Ocijenio je da će, unatoč poskupljenju, cijena električne energije u Srbiji i dalje biti uvjerljivo najniža u Europi, upola jeftinija nego u Hrvatskoj.

Srbijanska vlada potpisala je s MMF-om 23. veljače aranžman vrijedan 1,2 milijarde eura kao potporu strukturnim reformama i mjerama štednje, financijskoj i fiskalnoj konsolidaciji te smanjenju proračunskog deficita, a početkom ožujka Srbija je dobila pozitivnu ocjenu misije MMF-a u prvoj tromjesečnoj reviziji tog aranžmana.