posvajanje djece

Hrvati uhićeni u Zambiji pronašli 16 jamaca, sutra bi mogli pušteni da se brane sa slobode

15.01.2023 u 19:47

Bionic
Reading

Hrvatski državljani koji su u Zambiji uhićeni pod sumnjom za pokušaj trgovanja djecom zbog posvajanja četvero djece iz Konga sutra će ispuniti sve uvjete koje je sud u Ndoli postavio kako bi se četiri hrvatska para pustila iz zatvora i branila sa slobode

Potvrđeno je to Jutarnjem listu u hrvatskom Ministarstvu vanjskih i europskih poslova.

To znači da će vjerojatno u ponedjeljak i izaći na slobodu iz zatvora u Ndoli gdje su završili još 7. prosinca prošle godine. Moraju i regulirati boravište u Zambiji, položiti svoje putne isprave te se redovito javljati policiji, odnosno moraju u Zambiji čekati suđenje.

Izvor: Pixsell / Autor: Stringer

Jedan od uvjeta bio je i da za svaku osobu mora jamčiti po dvoje zambijskih državljana. To znači da su morali pronaći 16 Zambijaca koji će za njih jamčiti. Nikakav poseban uvjet osim toga da su zambijski državljani nije postavljen, a sugovornici Jutarnjeg kazali su kako ne znaju tko su ti ljudi, odnosno kojeg su profila ili zanimanja. List piše da im je odvjetnik kojeg su angažirali pomogao u pronalaženju 16 ljudi. Tim činom ispunjeni su svi uvjeti da se puste kako bi se mogli braniti sa slobode.

Podsjetimo, osmero Hrvata, odnosno četiri bračna para, uhićeno je početkom prosinca u Zambiji pod sumnjom trgovanja djecom ali i krivotvorenja dokumenata o posvojenju djece iz DR Konga.