POBUNA PRIVATNIH TELEVIZIJA

'HRT se mora financirati samo od pretplate'

  • Autor: Maja Šurina
  • Zadnja izmjena 08.07.2010 17:40
  • Objavljeno 08.07.2010 u 17:40
marjan jurleka

marjan jurleka

Izvor: Cropix / Autor: CROPIX / Tomislav Serdar

Dok se oporba dignula protiv izbora Hloverke Novak Srzić za v.d. direktoricu programa na HTV-u, komercijalnim televizijama smeta prijedlog novog Zakona o HRT-u

'Javnim nakladnicima novim Zakonom o HRT-u daje se još više prihoda od komercijalnih aktivnosti. Osim na dva postojeća kanala, moći će se emitirati i na još dva specijalizirana digitalna kanala što je neprihvatljivo. Koordinacija zbog toga zahtijeva da se javnim nakladnicima trenutno ukine svaka komercijalna aktivnost', pojasnio je koordinator komercijalnih nakladnika Marjan Jurleka zašto privatne televizije traže da se HRT financira samo od pristojbe.

Naime, Koordinacija komercijalnih medija uvjerena je da će novi Zakon o HRT-u ozbiljno ugroziti pluralizam medija u Hrvatskoj te da će komercijalne aktivnosti HRT-a dodatno uništiti medijsko tržište.

Promjene koje traže komercijalni nakladnici, naravno, ne mogu se dogoditi preko noći, čega je svjestan i Jurleka, upozorivši da je ukidanje dvojnog financiranja trend i u ostatku Europe.

'Dvojno financiranje neodrživo je za tržište Hrvatske. Javni nakladnik treba postati istinski javni servis i osloboditi se tereta komercijalnog natjecanja. To je i trend u Europi. Španjolska je ukinula dvojno financiranje, Francuska je odredila datum kada će ukinuti komercijalne aktivnosti , a k tome ide i Češka i Slovačka', zaključio je Jurleka

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi