VLADA PREDLOŽILA

Hrelja: Božićnicom ne kupujemo glasove umirovljenika!

10.09.2015 u 13:08

Bionic
Reading

Vlada je danas i službeno predložila izmjene Zakona o Umirovljeničkom fonu, prema kojima bi umirovljenicima u prosincu jednokratno trebala biti isplaćena božićnica. Premijer Zoran Milanović poručio je da se radi o još jednoj mjeri koja ide u korist građana, a isplatom božićnica bio je zadovoljan i predsjednik HSU-a Silvano Hrelja

Izmjenama zakona omogućit će se da se novac koji je ostao u Umirovljeničkom fondu nakon obeštećenja umirovljenika temeljem odluke Ustavnoga suda iz 1998. prenamijeni kako bi se umirovljenicima isplatilo jednokratno novčano primanje i tako poboljšao njihov položaj.

'Ovo je još jedna mjera u korist građana', poručio je na sjednici Vlade premijer Milanović

Odlukom je zadovoljan i predsjednik HSU-a Silvano Hrelja. 'To je novac koji je ostao od obeštećenja u Umirovljeničkom fondu. Tehnička je izmjena zakona kojom se omogućava da se izvrši isplata božićnice po kriterijima koje će utvrditi Vlada svojom odlukom. Naš je prijedlog da to bude socijalni princip i da oni s najmanjim mirovinama dobiju najveću božićnicu', kazao je Hrelja.

Umirovljenici bi novac trebali dobiti nakon 18. prosinca kada budu oslobođena sredstva koja su u ovom trenutku blokirana u Umirovljeničkom fondu, te bi oni s najnižim mirovinama mogli dobiti od 300 do 350 kuna takve jednokratne naknade.

Hrelja se osvrnuo i na kritike oporbe da Vlada ovakvim potezom kupuje glasove prije izbora.

'Pokušavaju nam sada reći da kupujemo glasove, međutim to je naša stara ideja i nismo nikada odustali od ideje da bi hrvatski umirovljenici trebali dobiti božićnicu po modelu koji imaju Slovenci. Naime, oni dobivaju regres na način da na regres i jubilarne nagrade radnici plaćaju doprinose i stvara se fond novca, odnosno određeni dio novca iz kojih umirovljenici po socijalnom kriteriju dobiju regres. Mi smo se opredijelili za božićnicu i inzistirat ćemo u sljedećem mandatu da u pregovorima sa socijalnim partnerima pokušamo urediti taj sustav da umirovljenici imaju božićnicu svake godine', kazao je Hrelja

Upitan kako to da je HSU-ova ideja prošla sad uoči izbora, Hrelja kaže da prije tri mjeseca nisu imali saznanje o stvarnom stanju novca u umirovljeničkom fondu.

'Znamo da to ne možemo tražiti iz proračuna, ali smatramo da je u redu, korektno i ispravno da ono što je ostalo od obeštećenja, a radi se o novcu onih koji su umrli bez nasljednika i onih koji su dobili male iznose u obračunu obeštećenja i nikad se nisu javili, da se podijeli svim ostalim umirovljenicima', rekao je Hrelja.