dan grada

Hrebak: Bjelovar ima pripremljene projekte od 800 milijuna kuna, a brza cesta bi trebala biti gotova za dvije i pol godine

29.09.2022 u 15:47

Bionic
Reading

Grad Bjelovar ima pripremljene projekte u vrijednosti od 800 milijuna kuna, čija se realizacija očekuje idućih godina, izjavio je u četvrtak na svečanoj sjednici Gradskog vijeća gradonačelnik Dario Hrebak, koji smatra da su planovi ambiciozni, ali realni

Hrebak je posebno istaknuo izgradnju toplica vrijednih 250 milijuna kuna, ali i izgradnju nove škole za 580 učenika koja će omogućiti jednosmjensku nastavu, te dva nova vrtića.

„Prema informacijama ministrice turizma Nikoline Brnjac, natječaj bi trebao biti raspisan za desetak dana, a Terme Bjelovar specifične su po tomu što nemaju nijedan metar plinskih cijevi. Kompletno grijanje odvija se putem sunčane energije, geotermalne energije i dizalica topline”, kaže Hrebak.

Od realiziranih i projekata u tijeku naglasio je aglomeraciju vrijednu 250 milijuna kuna, opsežna ulaganja u gospodarenje otpadom, a poseban naglasak stavljen je na dovršetak brze ceste koja bi u Bjelovar trebala stići za dvije i pol godine.

„Planiramo najveću poduzetničku zonu u ovom dijelu Hrvatske veličine 80 hektara, uz koju ćemo nuditi grijanje putem geotermalne energije, kao i mnogobrojne poticajne mjere za privlačenje poduzetnika”, istaknuo je Hrebak dodajući da je Bjelovar najveći hrvatskih grad bez prireza i poreza na potrošnju.

Predsjednik Hrvatskog sabora, rođeni Bjelovarčanin Gordan Jandroković rekao je kako on, koji više nije često u Bjelovaru, možda i bolje primjećuje napredak ostvaren posljednjih godina.

  • +10
Dan Grada Bjelovara Izvor: Cropix / Autor: Zeljko Puhovski

„U Bjelovaru danas ima doista mnogo toga što nije bilo u vrijeme mog odrastanja, bilo je lijepo gledati promotivni film u kojemu smo vidjeli doista velik broj konkretnih realiziranih programa”, kazao je Jandroković.

Zahvalivši bjelovarskim braniteljima, podsjetio je na slučaj majora Tepšića koji je dignuo Barutanu zrak, i ustvrdio kako je nezamislivo da i danas, 31 godinu nakon tragedije u kojoj je živote izgubilo 11 bjelovarskih branitelja, postoje države koje slave takve osobe.

„Nezamislivo je i teško shvatljivo to što je taj čovjek učinio, a posebno boli to što neke ulice u Republici Srpskoj i Srbiji nove njegovo ime. Ljudi koji su napravili veliko veliko zlo, danas su nekima heroji i to je očit znak da nisu svi svjesni onoga što se ovdje događalo te da u Srbiji vjeruju u neku drugu istinu”, kaže Jandroković.

Zato, poručio je, treba biti svjestan zla koje živi oko nas i ne treba olako shvaćati vrijednosti poput mira, slobode i demokracije.