NAKON OSAM MJESECI

Hrana pojeftinila na svjetskim tržištima

07.04.2011 u 13:21

Bionic
Reading

Cijene hrane na tržištima širom svijeta kliznule su u ožujku s rekordnih razina, čime je dokončano osmomjesečno razdoblje njihova rasta, pokazao je u četvrtak objavljeni indeks Svjetske organizacije za hranu (FAO)

Indeks za ožujak spustio se tako na 230 bodova, što je 2,9 posto niže u odnosu na rekordnu razinu iz veljače, ali još uvijek 37 posto više nego u ožujku prošle godine.

"Pad ukupnog indeksa u ožujku donosi dobrodošli predah od kontinuiranog rasta kojem smo svjedočili proteklih osam mjeseci", rekao je direktor FAO-a za trgovinu i tržište David Hallam. "Bilo bi ipak preuranjeno zaključiti da je riječ o promjeni trenda", dodao je.

"Moramo vidjeti podatke o sjetvi u sljedećih nekoliko tjedana kako bismo dobili sliku o budućoj razini proizvodnje. No, niska razina zaliha, utjecaj događaja na Bliskom istoku i sjevernoj Africi na cijene nafte i učinak razaranja u Japanu navode na pretpostavku da će se neizvjesnost i snažna kolebanja cijena nastaviti u narednim mjesecima ", rekao je Hallam.

Najviše su u prošlom mjesecu pale cijene šećera i ulja, a potom slijede žitarice. Nasuprot tome, mliječni proizvodi i meso poskupjeli su, iako tek neznatno u slučaju mesa, objavila je agencija Ujedinjenih naroda za hranu.

Indeks cijena žitarica u ožujku je iznosio 252 boda i bio je 2,6 posto niži nego u veljači, ali i 60 posto viši nego u ožujku 2010. Cijene riže koje nisu obuhvaćene tim indeksom također su pale zbog bogate ponude u zemljama izvoznicama i slabe potražnje za uvozom.

FAO-ov indeks ulja i masnoća pao je u ožujku sedam posto, čime je prekinut devetomjesečni rast.

Indeks cijena šećera u prosjeku je u ožujku pao deset posto u odnosu na rekordne razine u siječnju i veljači i iznosio je 372 boda.

Mliječni proizvodi bilježe pak rast cijena za 1,9 posto, uz vrijednost indeksa od 234 boda. Indeks cijena mesa iznosio je u ožujku 169 bodova i bio je gotovo nepromijenjen u odnosu na veljaču.

Svjetska proizvodnja žitarica pala je u 2010., a za 2011. većina pokazatelja ukazuje na rast. To ipak neće biti dovoljno da se napune ispražnjene zalihe, upozorava FAO, zaključujući da bi cijene žitarica trebale ostati na visokim razinama u 2011. i 2012.