HOLY NUDI EKONOMSKU NEOVISNOST

Hrana, energija i voda za preporod Hrvatske

02.05.2014 u 09:00

Bionic
Reading

Ankete pokazuju kako će na sljedećim parlamentarnim izborima važnu ulogu igrati nove stranke i politički savezi. Prije svega ORaH Mirele Holy, a značajnu podršku trenutačno uživaju i Savez za Hrvatsku koji okuplja osam stranaka desnice te Nacionalni forum Nikice Gabrića. Za očekivati je da će biračima biti privlačna i stranka Ljube Jurčića, Novi val koja se zadnja pojavila u političkoj areni. Istražili smo kakvi su ekonomski programi novih stranaka

Hit stranka ORaH Mirele Holy, koja bilježi streloviti rast popularnosti, izlazak iz krize i bolju ekonomsku budućnost Hrvatske vidi u revitalizaciji industrije kroz poticanje proizvodnje hrane, energije i vode s ciljem postizanja ekonomske neovisnosti

Suština ekonomskog programa ORaH-a poklapa se sa samim imenom stranke. 'Održivi razvoj Hrvatske' podrazumijeva državu kao 'hardver' koji određuje ciljeve i strategije bez kojih se ciljevi ne mogu ostvariti i tržište kao 'softver' pomoću kojeg poduzetnici nastoje ostvariti svoje interese.


INDUSTRIJOM DO EKONOMSKE NEOVISNOSTI

Uloga je države stvoriti jasnu strategiju razvoja koju prate sektorske javne politike koje služe za ostvarenje javnog interesa. U koncipiranju prioriteta polaze od stava da ekonomska neovisnost Hrvatske može biti postignuta ako proizvodimo dovoljno hrane, energije i vode.

Stoga se zalažu za reindustrijalizaciju naslonjenu na tri navedena sektora, koja uključuje postizanje konsenzusa svih političkih, društvenih i socijalnih skupina.

Strategija pomoću koje bi se trebale iskoristili komparativne prednosti na tim područjima predviđa direktne potpore poduzetnicima odnosno tzv. vertikalnu industrijsku politiku. Između ostaloga, tu spadaju ulaganja u pametne sustave navodnjavanja, poticanje organske proizvodnje i obnovljivih izvora energije, izgradnju pametne mreže prenošenja električne energije i sl.

VIŠE POREZA NA KAPITAL, A MANJE NA RAD

Kada je riječ o 'Linićevu sektoru', obećavaju transparentnu i dugoročno stabilnu fiskalnu politiku s ukidanjem svih nepotrebnih parafiskalnih nameta. Što se tiče raspodjele poreznog tereta, na tragu su SDP-ovske koncepcije: prebacivanje poreznog tereta s rada na kapital. Stoga najavljuju uvođenje poreza na nekretnine, poreza na kamate i poreza na kapitalnu dobit

Prekomjerni deficit Orah smatra posljedicom, a ne uzrokom problema. Stoga ovaj problem namjeravaju riješiti pokretanjem gospodarskog rasta, a ne rezovima. Uz već spomenutu revitalizaciju industrije, kao prvu pretpostavku za razvojni uspjeh naglašavaju svekoliku reformu javne uprave, javnih poduzeća i teritorijalni preustroj Hrvatske.

UMJESTO ŽUPANIJA ČETIRI REGIJE

Racionalizaciju javne uprave i lokalne samouprave namjeravaju provesti uvođenjem i primjenom sustava upravljanja projektima te valorizacijom rada činovnika prema unaprijed definiranim, transparentnim i mjerljivim kriterijima, ukidanjem županija, osnivanjem četiriju regija i drastičnim smanjenjem broja jedinica lokalne samouprave, i to prema načelu fiskalne samostalnosti.

U okviru reforme lokalne i regionalne samouprave predviđaju i cjelovitu financijsku decentralizaciju koju mora slijediti i financijska odgovornost za upravljanje decentraliziranim sredstvima od strane jedinica lokalne samouprave i novoosnovanih regija.

AKTIVNIJA MONETARNA POLITIKA

U gospodarski rast namjeravaju upregnuti i monetarnu politiku. Rješenje vide u mjerama kojima se aktualni guverner HNB-a Boris Vujčić odlučno protivi. Naime, OraH se zalaže za promjenu tečajne politike koja bi trebala biti usmjerena na slabljenje kune i na taj način poticati izvoz.

U ORaH-u još nisu spremni kvantificirati ekonomske ciljeve. Na upit o brojkama s kojima bi bili zadovoljni na polovici mandata kada je riječ o BDP-u, nezaposlenosti, investicijama i izvozu ističu da 'to nije lako odgovoriti' i zadržavaju se na kvalitativnim ocjenama. 'Ako uspijemo realizirati reforme i primijeniti sektorske javne politike koje sada stvaramo na polovici mandata, trebala bi jasno biti vidljiva promjena smjera u kojem se Hrvatske kreće, trebao bi biti vidljiv poslovni optimizam gospodarskih subjekata i stanovništva i trebala bi biti vidljiva vjera u uspješnu Hrvatsku', oprezni su u prognozama ORaH-ovci.

NE MONETIZACIJI AUTOCESTA

Privatizaciju vide u funkciji razvoja pa mudro zaključuju: 'Ako privatizacija nekog subjekta proizvode bolji rezultat u smislu povećanja gospodarske aktivnosti, povećanja proizvodnosti i povećanja razine zaposlenosti, onda je privatizacija smislena. Ako se to ne dogodi, već se privatizacijom smanji gospodarska aktivnost, nestanu gospodarski subjekti, izgube se radna mjesta i pokaže spekulativni karakter određenog privatizacijskog procesa, privatizacija nema smisla.'
Protive se monetizaciji autocesta, a rješenje za njihovu održivost vide u promjeni načina naplate cestarina

Postojeći Zakon o radu u ORaH-u ne vide kao veliku prepreku u oživljavanju gospodarstva. Više ih brinu zlouporabe i neprimjenjivanje postojećih odredbi. Zalažu se za postizanje dogovora između 'rada i kapitala'. 'Umjesto svađanja o ovoj ili onoj odredbi u tekstu zakona, bilo bi, u postojećoj situaciji hrvatskog gospodarstva, produktivnije pokušati ostvariti konsenzus između rada i kapitala u kojem bi obje strane odustale od maksimalističkih partikularnih interesa i zajednički se angažirali u bitci za rast i razvoj', smatraju u OraH-u.