ELIZABETA II ODLIKOVALA GURKU

Hrabri narednik sam odbio 30 nadirućih talibana

03.06.2011 u 11:49

Bionic
Reading

Britanska kraljica Elizabeta II dodijelila je drugo najviše britansko odlikovanje za hrabrost, Conspicuous Gallantry Cross, naredniku Dipprasadu Punu iz postrojbe Royal Gurkha Rifles, pa je tako Nepalac postao novi britanski heroj

Dok je bio stacioniran kao usamljeni stražar na kontrolnoj točki u pokrajini Helmandu u Afganistanu 17. rujna 2010, Pun je sam odbio napad 30 talibanskih boraca.

'Bilo je mnogo talibana oko mene. Mislio sam... definitivno će me ubiti, pa prije nego što to učine, da i ja ubijem neke od njih', izjavio je Pun u intervjuu koji je u četvrtak objavio vojni portal British Forces News.

Tijekom 15-ak minuta borbe, Pun je ispalio više od 400 komada streljiva, detonirao 17 granata i mina, pa i bacio tronožac puške na talibanskog borca koji se uspinjao prema njegovom položaju, navodi BFN.

Punova akcija spasila je živote trojice suboraca na kontrolnoj točki i bila je 'najhrabrija koja je viđena u njegovu bataljunu tijekom dvije teške rotacije u Afganistanu', navodi se u obrazloženju odlikovanja.

Pun u okršaju nije ranjen, što je nevjerojatno s obzirom da je bio pod stalnom, intenzivnom vatrom, kaže se u obrazloženju te dodaje da su njegova 'hrabrost i heroizam bili zapanjujući'.

Pun (31) se pridružio britanskoj vojsci 2000, a službovao je i u Bosni i Hercegovini te na Kosovu.

Poput ostalih Gurka, Pun je iz Nepala. Gurke su uključene u britanske snage nakon što su njihove ratničke vještine zadivile britanske protivnike tijekom Nepalskih ratova od 1814. do 1816. Kao dio mirovnog sporazuma kojim je okončan taj sukob, Gurke su prvo primljene u vojsku Istočnoindijske kompanije, a potom u britansku vojsku. Unovačene Gurke ostaju nepalski državljani tijekom svoje službe. Časnici u postrojbama Gurka su Britanci.