DVOJE MRTVIH NA MORU

Horvatinčić: Otkazao je upravljački sustav broda

16.08.2011 u 18:05

Bionic
Reading

Nakon višesatne potrage policija je u moru u blizini Primoštena pronašla mrtve muškarca i ženu, talijanske državljane, koji su u pomorskoj nesreći, u kojoj je s gliserom sudjelovao zagrebački poduzetnik Tomo Horvatinčić, pokraj otočića Maslinovika pali u more

Glasnogovornica PU šibensko-kninske Marica Kosor rekla je da je šibenska policija oko podneva dobila dojavu o sudaru dviju brodica kod Primoštena te da su dvije osobe s talijanske jedrilice pale u more.

Sudar se dogodio kod otoka Maslinovika.

Iz šibenske su policije oko 14,30 sati izvijestili da su moru kod Primoštena oko 14 sati pronađena dva mrtva tijela, odnosno tijela muške i ženske osobe koja još nisu identificirana. Prema nepotvrđenim informacijama riječ je o dvoje talijanskih nautičara, dugogodišnjih primoštenskih gostiju. Tijela su nađena kako plutaju pokraj južne punte otoka.

Jahtom koja je sudjelovala u pomorskoj nesreći kod Maslinovika upravljao je zagrebački poduzetnik Tomislav Horvatinčić, potvrdila je šibenska policija. S njim je u društvu bila 35-godišnjakinja iz Zagreba.

'Često pored mene prolaze gliseri koji strahovito brzo prolaze i uvijek me je strah pomorske nesreće', kazala je talijanska nautičarka novinarima u primoštenskoj marini.

U marini Kremnik oko 14,30 sati dovukli su jedrilicu i gliser. Policija je ogradila cijelo područje, a iza policijske trake dopisnici Večernjeg lista razgovarali su s nekolicinom Primoštenaca, kao i djelatnicima primoštenske marine.

'Očito je gliser vozio brzinom i do 30 milja kada je uspio ovako razbiti krmu, a pukao je i jarbol. Nismo vidjeli da je gliser jako oštećen. Dvoje je poginulo, a vidjeli smo da su imali teške ozlijede glave. Očito je da je gliser naletio s lijeve strane u krmu gdje su se očito nalazili poginuli talijanski državljani. I mi smo čuli da je gliserom upravljao Tomislav Horvatinčić i da je s njim bila jedna mlada ženska. Netko je rekao da je do pomorske tragedije došlo zbog toga što je gliser imao upaljeno automatsko upravljanje, no to vam ne možemo potvrditi', kazali su u primoštenskoj marini.

Priopćenjem se oglasilo i Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture iz kojeg su izvijestili da se u sudaru motorne jahte i jedrilice dvoje talijanskih državljana poginulo i da su pronađeni oko 14 sati u blizini mjesta nesreće. Izvijestili su i da je motorna jahta koja plovi pod hrvatskom zastavom Santa Marina duga 12 metara, a da je talijanska jedrilica Santa Pazienza također duga 12 metara te da se pomorska tragedija dogodila dvije nautičke milje južno od Primoštena.

Naveli su da su na jahti bili T. H. i A. Đ. koji nisu ozlijeđeni. Jahta je u vlasništvu tvrtke Santa Marina d.o.o. iz Zagreba.

Oko 16,20, oglasio se i sam Tomislav Horvatinčić, koji tvrdi da je do nesreće došlo zbog otkazivanja upravljačkog sustava broda. Horvatinčićevo priopćenje prenosimo u cijelosti:

'Mogu potvrditi kako sam na žalost s brodom Santa Marina kojim sam upravljao danas prijepodne sudjelovao u teškoj pomorskoj nesreći s ljudskim žrtvama. Na moju veliku žalost, upravljački sustav broda je otkazao iz kojeg razloga u trenutku nesreće nisam njime mogao normalno upravljati i skrenuti sa smjera koji je vodio prema drugom plovilu.

Uvidjevši da upravljački sustav ne funkcionira, svim sam snagama pokušao osobe s jedrilice upozoriti da ne kontroliram brod i da nemam mogućnosti spriječiti opasnost koja je nastala. Na žalost, moji pokušaji nisu pomogli u sprječavanju ovog tragičnog sudara. Svjestan odgovornosti prema žrtvama ove tragične nesreće, u ovoj situaciji proživljavam vrlo teške trenutke i molim Vas za razumijevanje.'