obraćanje iz čakovca

Horvat uvjeren da opstaje koalicija s HNS-om , ali i Kuščević kao ministar

08.07.2019 u 13:24

Bionic
Reading

Ministar gospodarstva Darko Horvat najavio je u ponedjeljak kako će se sjednica Vlade održati u Čakovcu 25. srpnja, a ne kako je ranije dogovoreno 18. srpnja, dodavši i da će, ako se njega pita, na njoj biti ministri Lovro Kuščević i Predrag Štromar, a HDZ i HNS će biti i dalje u koaliciji.

Horvat je to izjavio novinarima u Čakovcu nakon kolegija gradonačelnika i načelnika općina u Međimurskoj županiji. Upitan o budućnosti koalicije HNS-a i HDZ-a kazao je da je to pitanje za čelne ljude koalicijskih partnera.

„Sastanak je predviđen za sutra, a nakon toga i hrvatska javnost i mediji dobit će sve relevantne informacije“, rekao je Horvat koji je o nagađanjima o izglednom odlasku i HNS-a i Kuščevića iz Vlade rekao da se „danas jako puno toga nagađa“.

HDZ-ov ministar gospodarstva smatra da svog stranačkog kolegu, ministra uprave Lovru Kuščevića kojeg mediji prozivaju zbog niza afera u Nerežišćima, može braniti kao i do sada.

„Afere koje su potaknute 2007., 2008,., 2009. godine, sve one kaznene prijave kojima se kolega Kuščević do sada bavio, pa su odbijene, potenciranje raznoraznih insinuacija, predviđanja i nagađanja nisu ono što predviđam ja i ono što predviđamo mi u politici“, kazao je Horvat. Dodao je da nakon „relevantnih odluka određenih hrvatskih institucija i temeljem takvih stavova i rješenja slijedi pravovremena i pravilna reakcija politike“.

Posavec: Na sutrašnjem sastanku će se "puno toga riješiti"

Međimurski župan HNS-ov Matija Posavec nije želio govoriti o očekivanjima od sutrašnjeg sastanka koalicijskih partnera kao niti o tome što će HNS učiniti ako premijer Plenković odbije njihov zahtjev za Kuščevićevom ostavkom.

„To su sve pitanja 'što bi bilo kad bi bilo'. Mi ne znamo kakav će biti stav, kakva će biti odluka, to su samo nagađanja. Zato treba sjesti, treba razgovarati i donijeti konačnu odluku. Možda će sutra sve biti u redu pa će sve ovo što sada razgovaramo pasti u vodu. Bilo bi dobro pričekati sastanak, koji je danima predviđen za sutra, i na tome će se, ja vjerujem, puno toga riješiti“, rekao je Posavec.

Smatra da HNS nije pogriješio kada je javno zatražio ostavku ministra Kuščevića prije razgovora s premijerom.

  • +25
Lovro Kuščević Izvor: Cropix / Autor: Damir Krajac / CROPIX

„HNS apsolutno nije ništa pogriješio što se ovoga tiče i mislim da je dobro, da treba uvijek kritički i upozoravati i govoriti o stvarima koje nisu dobre. Jer onda bismo mogli govoriti da su svi mediji pogriješili koji su upozoravali na to i koji su zapravo pisali o tome zadnjih tjedana“, kazao je Posavec.

Dodao je da se u hrvatskoj politici mora postaviti granica.

„Moramo vidjeti dokle postoji granica da vratimo povjerenje i naših građana i povjerenje u politiku. Dokle god ja budem dio lokalne, nacionalne ili bilo kakve druge politike branit ću te vrijednosti. Ja moram biti tu za nultu stopu tolerancije na bilo kakve primisli da uopće netko tko je visoki državni dužnosnik radi nešto, pa čak neću reći nezakonito, nego u ono što spada u sukob interesa ili u domenu političke odgovornosti koja može štetiti nekome u politici“, rekao je Posavec.

Potvrdio je i kako on neće biti na sutrašnjem sastanku koalicijskih partnera, a HNS će predstavljati predsjednik stranke Ivan Vrdoljak.