INTERESNI LOBIJI ILI NERVOZNI POJEDINCI

Holy zatražila pomoć MUP-a zbog prijetnji koje dobiva

  • Autor: tportal.hr/hina
  • Zadnja izmjena 22.04.2012 18:21
  • Objavljeno 22.04.2012 u 18:02
Mirela Holy

Mirela Holy

Izvor: Pixsell / Autor: Goran Stanzl/PIXSELL

Ministrica Mirela Holy zatražila je pomoć policije zbog prijetnji koje dobiva zbog novog Zakona o otpadu, potvrdila je novinarima nakon što se sastala danas na Dan planeta Zemlje u Nacionalnom parku Plitvička jezera s predstavnicima organizacija civilnog društva koji se bave zaštitom okoliša i prirode

Ministrica zaštite okoliša i prirode Mirela Holy danas je novinarima na Plitvicama potvrdila da je primila prijetnje otkako je najavila promjene u sustavu zbrinjavanju otpada.

Tražili smo od MUP-a sigurnosnu provjeru, rekla je ministrica Holy odgovarajući na pitanja novinara u vezi s njenom jučerašnjom izjavom za Dnevnik.hr kako ima 'bijesnih pojedinaca' koji prijete telefonom i pokušavaju doći do nje.

'Mi smo tako nešto i očekivali s obzirom da novim zakonom o otpadu zadiremo u određene interesne sfere različitih lobija, pa će procjena pokazati radi li se o utemeljenim prijetnjama ili su to više nervozni i psihički nestabilni pojedinci', rekla je ministrica Holy novinarima koji su danas na Plitvicama pratili njen radni sastanak s udrugama za zaštitu okoliša i prirode.

Ministrica Holy jučer je u razgovoru za Dnevnik.hr među ostalim rekla da 'ima dosta bijesnih pojedinaca među građanima koji su revoltirani time što mi 'ulazimo u njihove domove'. 'Zovu, prijete telefonom i pokušavaju doći do mene. Zbog toga smo na to upozorili i policiju a vjerojatno će se situacija dodatno zakomplicirati kako ćemo ići s izmjenama pravilnika koji se tiču posebnih kategorija otpada jer tu postoje indicije da se događaju određene kriminalne radnje. I naravno da ćemo ugroziti i financijske interese određenih skupina. To sigurno neće proći bezbolno', kazala je jučer ministrica Holy.


Dan planeta Zemlje u NP Plitvička jezera

Ministrica zaštite okoliša i prirode Mirela Holy sastala se danas na Dan planeta Zemlje u Nacionalnom parku Plitvička jezera s predstavnicima organizacija civilnog društva koji se bave zaštitom okoliša i prirode.

Ministrica Holy i njezini pomoćnici Davor Škrlec i Nenad Strizrep s predstavnicima udruga razgovarali su o novim programima Ministarstva u području zaštite okoliša te o prijedlozima novih Zakona o otpadu, Zakona o zaštiti okoliša te Zakona o zaštiti prirode.

Predstavnike udruga upoznali su s glavnim novinama ta tri nova zakona te ih pozvali da iznesu svoje prijedloge i sugestije jer se prijedlozi tih novih zakona nalaze u javnoj raspravi.

Ministrica Holy najavila je promijene da Savjet za zaštitu okoliša i održivi razvoj više ne bude 'debatni klub nego da sudjeluje u operativnom kreiranju mjera politike održivog razvoja'.

'I zbog toga će budući savjet imati eksperte iz područja obnovljivih izvora energije, zelenog transporta, biološke raznolikosti, očuvanja mora, zaštite voda. Znači, bit će birani temeljem svojih kompentencija kako bi mogli operativno razrađivati mjere za provedbu politike održivog razvoja, odnosno, nadogradnju dokumenata zelenog razvoja Hrvatske i strategije održivog razvitka Republike Hrvatske', istaknula je.

Ministrica zaštite okoliša i prirode izvijestila je da je prva mjera koja se tiče 'ozelenjavanja transporta' u većem dijelu već završena te će biti prezentirana Vladi RH i Ministarstvu financija s obzirom da se trošarine nalaze u njihovoj nadležnosti.

'Nadam se da ćemo i nešto po tom pitanju napraviti s obzirom da je promet već cijeli niz godina najveći zagađivač zraka u Hrvatskoj', naglasila je ministrica Holy.

Također je rekla kako je jako nezadovoljna funkcioniranjem temeljne baze podataka informacijskog sustava, odnosno Agencije za zaštitu okoliša te kako će zbog toga inzistirati da Agencija za zaštitu okoliša doista postaje temeljni instrument u kojem će se nalaziti sve baze podataka vezane uz sve sastavnice okoliša.

Istaknula je kako već sada imaju jako puno podataka o stanju okoliša, međutim, postoje dosta veliki problem s povlačenjem baza iz drugih tijela javne vlasti. Tako se događa da država plati izradu određenih baza podataka, međutim, oni koji su radili te baze naplaćuju ponovno korištenje tih podataka.

'To je nešto vrlo neobično i nedopustivo', ustvrdila je ministrica Holy. Rekla je da se jako puno baza nalazi u vlasništvu Ministarstva znanosti jer su rađeni određeni znanstveni projekti.

'Vjerujem, da kada ćemo imati uređene baze podataka i kada će se izrađivači studija utjecaja na okoliš moći jednostavno koristiti podatcima koji postoje u toj bazi, onda će biti mogućnost manipulacije znatno manja, nego kada oni rade svoja vlastita istraživanja za određene studije', kazala je Holy.

Dodala je da ima jako puno posla u sređivanju stanja u Fondu za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, Agenciji za zaštitu okoliša i Državnom zavodu za zaštitu prirode kako bi sve te sektorske institucije Ministarstva doista provodile politiku zaštite okoliša i prirode Ministarstva. Zbog toga je uvedeno da ljudi koji su na čelu tih institucija, obavezno moraju biti nazočni na kolegijima u Ministarstvu kako bi bili informirani.

Sastanak je nastavljen raspravom u kojoj predstavnici udruga postavljaju pitanja i iznose svoje primjedbe i prijedloge ministrici Holy i njezinim pomoćnicima. Po završetku sastanka predviđene su izjave za novinare.

Na ulazu u hotel Jezero u kojem se održava sastanak ministricu Holy dočekao je ravnatelj javne ustanove Nacionalnog parka Plitvička jezera Branislav Šutić te izrazio zadovoljstvo što se sastanak održava u tom Nacionalnom parku.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi