REFORMA IZBORNOG ZAKONODAVSTVA

Holy se zalaže za ženske i muške liste

24.07.2014 u 10:51

Bionic
Reading

Preferencijalno glasovanje institut je koji bi dobar dio manjih političkih stranaka volio vidjeti u upotrebi i na izborima za Hrvatski sabor. U razgovorima o reformi izbornog zakonodavstva posljednjih nekoliko mjeseci za to se založio i GONG, a podržala ga je i predsjednica ORaH-a Mirela Holy, krenuvši i korak dalje

Na jučerašnjem sastanku GONG-a sa saborskim zastupnicima na temu izmjena izbornog zakonodavstva Holy je rekla kako se zalaže za uvođenje ženskih lista. Danas nam pojašnjava da ORaH već ima propisano to svojim Statutom, pa se članovi i članice Predsjedništva i Glavnog foruma stranke biraju u jednakom broju s odvojenih muških i ženskih lista kandidata i kandidatkinja.

'Tako se ostvaruje paritetna demokracija. Imate jednak broj muškaraca i žena koji se biraju s muških i ženskih lista. Na primjer ako u jednoj izbornoj jedinici imate 14 mandata, odnosno 14 zastupnika, sedam bi ih se odnosilo na muškarce, a sedam na žene i birali bi se s muških i ženskih lista na temelju preferencijalnog glasovanja. Na taj način odabralo bi se 50 posto muškaraca i 50 posto žena. Ženske liste pritom bi bile vrsta osigurača, jer ako idete s preferencijalnim glasovima bez osigurača, riskirate ne to da ćete imati 25 posto žena, nego da ćete imati i manje od 10 posto žena', kaže Holy za tportal.

Međutim europski izbori su pokazali da i žene dobro prolaze s preferencijalnim glasovima, kao što se vidjelo na primjeru Ruže Tomašić.

'Ne možete tu uzimati mene, Jadranku Kosor ili Ružu Tomašić za usporedbu jer su nama mediji dostupniji. Imate i sada velik broj žena koje su u parlamentu i jako dobro rade svoj posao i koje neće biti prepoznate u javnosti. Muškarci lakše dobivaju medijski prostor i teško je računati da će građani sami birati kandidate na temelju ravnopravnosti', poručuje Holy.

Ako se ide na preferencijalne glasove, oni koji dobiju veći broj glasova dobit će mandat. 'Zato smatram da je najpoštenije uvesti 50 posto za oba spola, pravu paritetnu demokraciju. Ako bude 40 posto kvota, onda će biti primjedba da su žene koje su dobile manji broj preferencijalnih glasova pretekle muškarce koji su imali veći broj glasova, što opet nije dobro. Zato bi trebalo biti pola-pola. Na taj način i odgajamo biračko tijelo poručujući da su muškarci i žene ravnopravni', kaže Holy.

Holy se sa svojim prijedlogom uvođenja ženskih lista pridružila nizu ideja koje su iznijele manje parlamentarne stranke i zastupnici poput Hrvatskih laburista ili Natalije Martinčević, međutim dvije najveće stranke, SDP i HDZ, zasad nemaju sluha za to. Stoga Holy sumnja u uspjeh ikakve reforme izbornog zakonodavstva do kraja godine.

'Mislim da je nužna reforma izbornog sustava jer sadašnje izborno zakonodavstvo ne odražava pravu volju birača. Nas je 29 podržalo GONG-ovu inicijativu, međutim treba nam još velik broj ruku, a s obzirom da se one nalaze u velikim strankama, jako je teško očekivati da će to proći. No morat će se uskoro napraviti', zaključuje Holy.