REZULTATI ISTRAŽIVANJA VRIJEDNI MILIJARDE

Holy poziva DORH da istraži ugovor države i Spectruma

07.03.2016 u 16:00

Bionic
Reading

Nakon što je Visoki upravni sud donio presudu kako je ugovor o istraživanju jadranskog podmorja između Ministarstva gospodarstva (MINGO) i Spectruma, zajedno s njegova dva aneksa, javni dokument, portal H-Alter je objavio taj ugovor u cijelosti, a njegov sadržaj te gospodarske, ekološke i političke implikacije za portal je prokomentirala bivša ministrica zaštite okoliša i prirode Mirela Holy, ocijenivši kako je 'sada jasno zašto ga je Vlada skrivala' te kako je sklapanjem ovakvoga ugovora bez provedbe javnog natječaja ministar Ivan Vrdoljak pogodovao tvrtki Spectrum

Holy je, inače, vezano za ugovor konzultirala tri stručnjaka, od kojih jedan radi u svjetskoj plinskoj kompaniji, jedan je umirovljeni naftni stručnjak iz Ine dok je treći radio na velikim naftnim poslovima u sjevernoj Africi i na Bliskom istoku, a sva trojica su zaključila kako se radi o lošem poslu za Hrvatsku i izuzetno dobrom poslu za Spectrum


Glavni ugovor je sklopljen 25. srpnja 2013. i njime se određuju odnosi, kako sam naziv ugovora govori, između Ministarstva gospodarstva kojem je na čelu bio Ivan Vrdoljak (HNS) i Spectruma o suradnji na prikupljanju novih seizmičkih podataka, obradi, interpretaciji te preradi i interpretaciji postojećih podataka. Kako ističe bivša ministrica, umirovljenom stručnjaku iz Ine posebnu pažnju je privukla činjenica kako se Spectrum dočepao svih kopnenih energetskih podataka, kao i mogućnosti trgovine njima, a da nije proveo nikakva vlastita istraživanja. Holy ističe mišljenje umirovljenog stručnjaka Ine kako je cijeli posao proveden da bi Spectrum besplatno dobio državne energetske podatke, a za čije je prikupljanje Ina utrošila milijarde kuna.

'Iz ugovora i aneksa jasno se vidi da se ne radi ni o kakvim seizmičkim mjerenjima u znanstvenoistraživačke svrhe, već o komercijalnom odnosu u svrhu stjecanja dobiti pri istraživanju nafte i plina u Jadranu. Spectrumove i državne, Inine podatke trebalo je prodavati zainteresiranim naftnim kompanijama po utvrđenim cijenama, pri čemu je Spectrum temeljem odredbi ugovora i aneksa ugovora vodio glavnu riječ, a Hrvatska je u podređenom položaju. Ministarstvo se odriče prihoda od prvih pet prodaja podataka, a u te su podatke uključeni i državni, Inini podaci', napisala je za portal Holy, dodajući kako za prvih pet poslova prodaje podataka država neće dobiti nijednu kunu, čime Ministarstvo stavlja u nepovoljnu tržišnu poziciju buduće koncesionare na ugljikovodike jer ih obvezuje da moraju tražiti odobrenje Spectruma ukoliko sami žele snimiti seizmiku na poljima na kojima su dobili koncesiju.

Uz to, ističe bivša ministrica, Ministarstvo se odriče samostalnosti u raspolaganju energetskim podacima države na rok dulji od 25 godina, uz ugovornu obavezu Ministarstva prema kojoj će Spectrumu pružati besplatne savjete, na teret poreznih obveznika, vezano uz zakone, poreze i druga pitanja.

Holy zaključuje kako motiv ugovora nije bio posao u interesu države, već osobna korist nekolicine ljudi te kako se radi o potpuno nepotrebnom projektu koji nije donio nikakvu korist Republici Hrvatskoj, pozivajući pritom Državno odvjetništvu da 'napokon pokrene i otvori Pandorinu kutiju zvanu projekt istraživanja i eksploatacije ugljikovodika u Jadranu i na kopnu' jer su sada na raspolaganju svi nužni dokumenti i ugovori.