DAN POSLIJE

Holy: Josipoviću je naštetila podrška Kukuriku koalicije

12.01.2015 u 12:00

Bionic
Reading

U jutru nakon izborne noći i pobjede Kolinde Grabar Kitarović i dalje se zbrajaju dojmovi. Iako je sinoć u izbornom stožeru Ive Josipovića nakon objave rezultata nastupila nevjerica, šefica ORaH-a Mirela Holy u kratkom razgovoru za tportal priznala je da nije previše iznenađena rezultatom

'Bila sam i ranije svjesna da su izbori izrazito neizvjesni i da su šanse 50:50 za svakog kandidata. Tada sam razmišljala kako ne bih bila iznenađena ni da je Josipović pobijedio ni da je pobijedila Kolinda Grabar Kitarović', kazala je Holy za tportal.

Iako je njena stranka ORaH podržala Josipovića u utrci za još jedan mandat, mnogi su primijetili da se jučer nije pojavila u stožeru. Holy nam je pojasnila da je gostovala na televiziji, gdje se zadržala gotovo do ponoći, pa je nakon toga otišla kući.

U Josipovićevom stožeru, a zasigurno i u SDP-u, sada će morati sjesti za stol i rezimirati gdje su i u čemu pogriješili. Holy smatra da je porazu Ive Josipovića pridonijelo nekoliko faktora.

'Jedan do njih je što je imao teret podrške Vlade, odnosno stranaka Kukuriku koalicije, i što je veliki broj stranaka podržavao Josipovića pa je ispao kao dio establišmenta. Osim toga, mislim da je kampanja bila fokusirana na ovlasti koje pripadaju Vladi, a ne toliko na predsjedničke ovlasti', poručuje Holy.

Prema mišljenju šefice ORaH-a, u mandatu Josipović nije napravio greške, iako su ga u kampanji iz HDZ-a prozivali za nečinjenje.

'Ovlasti predsjednika su takve da vezano uz ono što se njemu spočitavalo, nije mogao napraviti ništa značajno po tom pitanju i tu mislim da postoji i nerazumijevanje biračkog tijela. Mislim da je on u okviru svojih ovlasti korektno odradio mandat', rekla je Holy.

Što se pak tiče očekivanja od nove predsjednice, Holy je uvjerena da Kolindu Grabar Kitarović čekaju teška vremena. 'Mislim da će se Kolindi na neki način otežati situacija jer je obećavala ono što ne može ispuniti kao predsjednica. Bit će pod velikim presingom medija i mislim da će teško imati argumente za neispunjavanje onoga što je obećavala. Smatram da dobar dio neće moći ispuniti jer su ovlasti predsjednika takve da to jednostavno ne može ispuniti', zaključuje Holy.