DANI SEKSIZMA

Holy 'broji' muškarce u Vladi, Josipović o izgledu Grabar Kitarović

13.06.2014 u 11:45

Bionic
Reading

Prvo, pa seksizam! U prvoj reakciji predsjednik Ivo Josipović je na službenu kandidaturu Kolinde Grabar Kitarović na predsjedničkim izborima, koji će se održati krajem godine, odgovorio seksističkom kvalifikacijom, kazavši 'da je važno da osim fotografije imamo i ton'. I nije jedini, jer Mirela Holy je prije dva dana brojala muškarce u Vladi

Krenimo od Josipovića. Tatjana Broz iz Centra za edukaciju, savjetovanje i istraživanje (CESI) i urednica na portalu Libela je zgrožena. Kaže da je izjava ponižavajuća. 'Riječ je o kandidatkinji koja ima izuzetno visoke kompetencije. Predsjednik je postupio krajnje nekorektno i seksistički. Nikad ne bi spominjao fotografije i upotrijebio te riječi da mu je muškarac protukandidat', mišljenja je Tatjana Broz.

S njom se slaže i Sanja Sarnavka iz udruge B.a.B.e. ističući da je Grabar Kitarović dobar rival predsjedniku Josipoviću i smatra da se 'na trenutak pogubio'.

'Josipović inače strašno pazi i nastoji se svima svidjeti, toliko da ponekad ide na živce s tim svojim pristupom, a dogodilo se da mu je izjava o fotografiji podsvjesno izašla', kaže Sarnavka. Napominje da nismo ni mogli čuti stavove Grabar Kitarović, osim u emisiji 'Nedjeljom u 2', iz objektivnih razloga koji proizlaze iz posla koji obavlja u Bruxellesu kao pomoćnica glavnog tajnika NATO-a za javnu diplomaciju.

Obje sugovornice smatraju da bi se predsjednik trebao ispričati protukandidatkinji. 'Trebao bi paziti što priča i isprika ne bi škodila. Važnije je da se zadrže standardi i razina komunikacije u kampanji jer što su izbori bliže, svima im popuste kočnice', napominje Broz i dodaje da se ni predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko nije proslavio. 'Karamarko bi također trebao poraditi na komunikaciji jer Grabar Kitarović uporno naziva kandidatom', poručuje.

Nije se proslavila ni Mirela Holy komentirajući rekonstrukciju Vlade i zaključivši da bi možda bolje radila da je u njoj više žena. 'To je nespretno rečeno', kaže Sarnavka i dodaje da bi radije da ni Milanka Opačić, ministrica socijalne politike i mladih, nije u Vladi jer ne pokazuje nikakvu empatiju prema socijalno ugroženima. Sarnavka smatra da će s promjenom izbornog sustava, kad se kandidati budu birali imenom i prezimenom, biti izabrani najkvalitetniji muškarci i žene. Tatjana Broz navodi da načelno ima premalo žena u politici i smatra da se na tome treba poraditi. Naravno, zalaže se za kompetenciju prije svega. 'Samim time što je biološki žena ne znači da će biti bolja', kritizirala je Broz izjavu Mirele Holy.

Sudeći prema ponašanju vodećih političara, pred hrvatskim društvom je još mnogo posla, kako na području podizanja razine kompetencija političara, tako i na putu prema ravnopravnosti spolova.