VOJNE OPARACIJE PROTIV ISLAMISTA

Hollande u višesatnom posjetu Maliju

02.02.2013 u 13:49

Bionic
Reading

Francuski predsjednik Francois Hollande doputovao je u subotu u Sevare u višesatni posjet Maliju, tri tjedna nakon početka francuske vojne operacije čija je zadaća protjerati naoružane islamističke skupine sa sjevera zemlje, izvijestio je novinar agencije France Presse

Hollande, kojega je po izlasku iz zrakoplova dočekao privremeni malijski predsjednik Dioncounda Traore, bio je u pratnji trojice ministara, Laurenta Fabiusa (vanjski poslovi), Jean-Yvesa Le Driana (obrana) i Pascala Canfina (razvoj). Poslije je predviđen posjet Timbuktuu i Bamaku.

Francuski i malijski predsjednik trebaju se u Timbuktuu sastati s francuskim i malijskim vojnicima a planiran je i posjet institutu u kojemu se čuvaju deseci tisuća važnih rukopisa, od kojih su neke zapalili islamistički pobunjenici.

Hollande i Traore će iz Timbuktua poći u Bamako gdje će imati radni ručak prije nego se francuski predsjednik vrati u Pariz. Hollande u Maliju treba pozvati afričke zemlje da ubrzo zamijene francuske snage te na politički dijalog i nacionalnu pomirbu u toj zemlji.

Francuski predsjednik bi mogao najaviti i povlačenje francuskih snaga iz Malija, gdje je trenutačno raspoređeno više od 3.500 francuskih vojnika. Francuska intervencija počela je 11. siječnja, dan nakon ofenzive naoružanih islamističkih skupina povezanih s Al Kaidom prema jugu Malija, pošto su sjever zauzeli prije deset mjeseci.