MRKIĆ U ZAGREBU

'Hodamo prema točki odustajanja od tužbi za genocid'

04.03.2013 u 15:01

Bionic
Reading

Vesna Pusić i Ivan Mrkić, ministri vanjskih poslova Hrvatske i Srbije, dogovorili su na sastanku u Zagrebu formiranje mješovite komisije koja će intenzivno raditi na rješavanju brojnih otvorenih pitanja između dvije zemlje

Hrvatska i Srbija, između ostaloga, jedna drugu tuže Međunarodnom sudu pravde za genocid, još uvijek se ne zna sudbina stotina ljudi nestalih tijekom rata, a ni granica na Dunavu nije definirana. Komisiju će voditi njihovi najbliži suradnici, pomoćnik ministrice Joško Klisović s hrvatske strane i državna tajnica Vera Mavrić u ime Srbije. 'O otvorenim pitanima moramo razgovarati da ih skinemo s dnevnog reda jednom za svagda', kazao je srpski šef diplomacije.

Pusić i Mrkić su također dogovorili da će se na ministarskoj razini održavati dva puta godišnje. Na tim sastancima će procjenjivati rad Komisije u rješavanju otvorenih pitanja kao i je li potrebno da ministri pomognu na mjestima gdje su potrebni 'dodatni napori'. Mješovita tijela koja su do sada radila na rješavanju otvorenih pitanja poput zajedničkog Povjerenstva za nestale i zatočene osobe naći će se pod kišobranom mješovite komisije.

Pusić: Prije tužbi za genocid riješiti pitanje nestalih

Rješavanje posljedica rata još je uvijek bolna i neriješena tema koja teško opterećuje odnose dvije zemlje. Pitanje nestalih posebno je bolno, ali tu su i obostrane tužbe za genocid, kao i suđenja za ratne zločine. Na pitanje što je s tužbama za genocid, ministrica Pusić je odgovorila da rješavanju toga pitanja treba prethoditi rješavanje pitanje nestalih, kao i suđenja za ratne zločine. 'Hodamo prema točki da odustanemo od tužbi, ali prethodno moramo prijeći put', slikovito je odgovorio Mrkić. Hrvatska nije oštro, kao što je Srbija nakon oslobađanja generala Ante Gotovine i Mladena Markača reagirala nakon što je pred Haškim sudom srušena prvostupanjska presuda od 27 godina zatvora, poslije čega je general Momčilo Perišić pušten na slobodu. Pred sudom ga se teretilo i za raketiranje Zagreba.

Pusić je kazala da je Hrvatska kao svoju međunarodnu obavezu preuzela suradnju s Haškim sudom i presude se moraju poštovati, a Mrkić je otvoreno podržao oslobođenog srpskog generala. 'Što se tiče konkretnih presuda, mogu reći da se radujem što je Perišić oslobođen', poručio je ministar Mrkić Ipak, netom oslobođeni srpski general već se 14 godina nalazi na Interpolovoj zbog granatiranja Zadra 1991. godine. Riječ je o zločinu zbog kojeg mu se nije sudilo u Haagu, a u odsutnosti je osuđen na 20 godina zatvora. Iako bi to taj slučaj ponovno mogao zakomplicirati delikatne odnose između dvije zemlje, na izravno pitanje Mrkić i Pusić su odgovorili da nisu razgovarali o zadarskoj presudi.

Dvoje ministara je još razgovaralo i o europskim integracijama i nizu drugih tema. Hrvatska podržava Srbiju na putu u Europsku uniju te se zalaže da dobije datum početka pregovora. Srbija očekuje da bi datum početka pregovora s Europskom unijom mogla dobiti sredinom godine. Na kraju je odgovarajući na pitanje Mrkić pozdravio odluku hrvatske Vlade o uvođenju dvojezičnosti u Vukovaru.