zaštita

Hod za život pisao DORH-u i pučkoj pravobraniteljici zbog novog ravnatelja Srebrnjaka: Brine nas što bi Možemo moglo diskriminirati zaposlenike Gradske uprave

23.10.2021 u 12:12

Bionic
Reading

Iz inicijative Hod za život u subotu su izvijestili da su od DORH-a i pučke pravobraniteljice zatražili "zaštitu zaposlenika Grada Zagreba od moguće diskriminacije platforme Možemo"

Povod za to im je, kažu, izjava dr. Darka Richtera kako mu je rečeno da kao gradski zaposlenik ne smije sudjelovati u Hodu za život.

Kako navode u priopćenju, dr. Richer je naveo da su ga, nakon što je izabran za ravnatelja Dječje bolnice Srebrnjak, predstavnici nove gradske vlasti stranke Možemo, odnosno, članovi Upravnog vijeća Dječje bolnice Srebrnjak, opetovano upozoravali da kao ravnatelj bolnice ne smije sudjelovati u Hodu za život.

S obzirom na to iskustvo dr. Richtera, inicijativu Hod za život zabrinjava mogućnost da bi stranka Možemo "na izravan ili neizravan način mogla provoditi protuustavnu i protuzakonitu diskriminaciju više od 3.200 zaposlenika Grada."

Smatraju da nadležne institucije trebaju istražiti te navode i zaštititi zaposlenike od "ograničavanja slobode misli i govora, okupljanja ili bilo kakve zakonite aktivnosti u njihovom slobodnom vremenu od strane poslodavca".

"Diskriminacija je zabranjena u svim područjima, a osobito u području rada i radnih uvjeta što uključuje kriterije za odabir i uvjete pri zapošljavanju", ističu.

Dopis su uputili pučkoj pravobraniteljici Teni Šimonović Einwalter i glavnoj državnoj odvjetnici Zlati Hrvoj-Šipek, a budući da, kažu, postoji sumnja u čin kažnjivog djela iz Zakona o suzbijanju diskriminacije zatražili su od DORH-a da se protiv osumnjičenih osoba u tom smislu i pokrene odgovarajući postupak.

Ranije ovog mjeseca Darko Richter, kojeg je Upravno vijeće Dječje bolnice Srebrnjak izabralo za novog ravnatelja te ustanove, povukao se iz procesa izbora i imenovanja ravnatelja, nakon što je to imenovanje izazvalo burne reakcije u javnosti zbog njegovih vrijednosnih stavova, poput izjave da umjetna oplodnja "na neki način predstavlja silovanje u epruveti".

Slijedom toga predsjednica i članovi Upravnog vijeća Dječje bolnice Srebrnjak dali su ostavke smatrajući se odgovornima za neočekivane negativne posljedice vezane uz naknadna saznanja o njegovom javnom djelovanju.