11 EKSPERATA NA FORUMU

Hoćemo li napokon doznati koji su strateški interesi Hrvatske?

02.11.2012 u 13:41

Bionic
Reading

Svim dosadašnjim vladajućim garniturama prigovaralo se da Hrvatska nema definirane strateške smjernice za budućnost. Na sutrašnjem forumu 'Ideje i projekti za europsku Hrvatsku', 11 eksperata pokušat će odrediti smjernice strateškog razvoja

U prostorijama Hrvatskog državnog arhiva okupit će se vodeći hrvatski znanstvenici i stručnjaci kako bi raspravljali o viziji hrvatske budućnosti te iznijeli konkretne strateške smjernice za budućnost Hrvatske u EU.

Forum će otvoriti predsjednik Ivo Josipović, a nakon toga su predviđena ekspertna izlaganja 11 govornika te diskusija s predstavnicima različitih sfera hrvatskog javnog života, kako bi se postigao konsenzus oko vizije hrvatske budućnosti. Forum organizira udruga Nacionalni forum, čiji je utemeljitelj i predsjednik prof. dr. sc. Nikica Gabrić.

Poveznica jedanaest predviđenih izlaganja dvije su atraktivne teme, 'Hrvatski identitet i vizija učinkovite i uređene Hrvatske u globaliziranom svijetu' i 'Gospodarska sadašnjost i budućnost Hrvatske'.

Prof.dr.sc. Nikica Gabrić govorit će o hrvatskim propuštenim prilikama, ali i gospodarskim mogućnostima u novom globaliziranom okruženju, prof.dr.sc. Tvrtko Jakovina govorit će o povijesnom određenju hrvatskog puta u budućnost, doc.dr.sc. Božo Skoko o očuvanju hrvatskog identiteta te brendiranju Hrvatske u europskom kontekstu, dipl.ing. Vladimir Ferdelji o učinkovitom upravljanju jedinicama lokalne uprave i samouprave, prof.dr.sc. Dragan Primorac o vanjskopolitičkom pozicioniranju Hrvatske, dr.sc. Sandra Švaljek o ulozi znanosti u razvoju gospodarstva, dr.sc. Dario Lovrić o vodi kao resursu budućnosti, mr.iur. Željko Kardum o ekonomiji zdravog razuma, doc.dr.sc. Srećko Favro o razvoju hrvatske obale i otoka te nautičkom turizmu, prof.dr.sc. Stipe Orešković o hrvatskom zdravstvu kao izvoznom proizvodu i dipl.oec. Edvin Jurin o pozicioniranju Hrvatske kao Floride sjeverne Europe.