GRČIĆEV POGLED GORE

'Hoće li se dogoditi rast - to samo Bog zna'

06.05.2013 u 22:33

Bionic
Reading

'Ova godina bit će teška i to uopće nitko nije doveo u pitanje. Kad govorim o optimizmu, govorim o preokretu koji će se dogoditi u mandatu ove Vlade. A to znači, budimo strpljivi ljudi, zatekli smo praznu vreću koju ćemo do kraja mandata puniti. Ova Vlada čini sve da se javnim investicijama, borbom za svaki privatni projekt pojedinačno, dogodi kakav-takav rast u ovoj godini. Hoće li se to dogoditi - to samo Bog zna', rekao je Branko Grčić potpredsjednik Vlade i ministar regionalnog razvoja i fondova EU-a Branko Grčić u Kutjevu gdje je otvorio radove na izgradnji infrastrukture u gospodarskoj zoni Kamenjača

Riječ je o projektu potpore razvoju malog i srednjeg poduzetništva, vrijednom 1,2 milijuna eura, koji se u kutjevačkoj zoni realizira uz 75-postotnu potporu Europske unije.

Uz izgradnju osnovne komunalne infrastrukture, planirana je gradnja laboratorija za istraživanje kvalitete, meteorološke stanice, a dio sredstava namijenjen je poslovnim savjetovanjima, marketingu i certificiranju proizvoda, javlja HRT

Projekt je ponajprije usmjeren prema ciljanim grupama udruga vinara, proizvođačima voća i meda te sektoru malog i srednjeg poduzetništva, a planirano je da se potkraj godine ondje otvori oko 120 novih radnih mjesta.

Upravo takvi projekti koji sadrže istraživačko-razvojnu komponentu imaju prednost pri odabiru za sufinanciranje, rekao je Grčić, dodajući kako je tzv. pametna specijalizacija prioritet Europske unije.

Pohvalio je kutjevački pristup u kreiranju projekta koji se vodio prednostima i prepoznatljivim vrijednostima toga kraja u proizvodnji kvalitetnih vina i voća, ali i namjerom ulaganja u podizanje tehnološke razine proizvodnje.

Grčić je poručio kako ćemo devet milijardi eura, koje će nakon ulaska u EU biti na raspolaganju Hrvatskoj u idućih sedam godina, moći iskoristiti samo ako budemo imali kvalitetne projekte.