stranački izbori

Hoće li Picula biti kandidat za šefa SDP-a?: I Plenković je bio u Bruxellesu dok...

10.06.2024 u 19:51

Bionic
Reading

Izabrani eurozastupnik SDP-a Tonino Picula u ponedjeljak navečer je najavio svoju kandidaturu na unutarstranačkim izborima koje će provesti njegova stranka, no nije izričito naveo za koju bi se dužnost kandidirao

Picula je i dosad bio zastupnik u Europskom parlamentu u svim mandatima od kada se eurozastupnici biraju u Hrvatskoj, točnije od 2013. U razgovoru s reporterkom Nove TV Barbarom Štrbac, najavio je i jače aktiviranje u SDP-u, koji će provesti unutarstranačke izbore.

'Kandidirat ću se za neku od dužnosti u SDP-u. Bio sam na raznim dužnostima u stranci, pa je vrijeme da svoje iskustvo i ono što znam iskoristim, a za koju funkciju ću se kandidirati, znat ćete na vrijeme', rekao je Picula. Smatra da je stranka loše reagirala i da nije dobro iskoristila veliki protuvladin prosvjed na Markovu trgu u ožujku i mobilizirala birače. Na pitanje o kandidaturi za neko od vodećih mjesta u stranci i može li strankom upravljati iz Bruxellesa, ako bi se kandidirao za predsjednika stranke, Picula je odgovorio:

'I premijer Andrej Plenković je otišao iz Bruxellesa tek kad je dobio izbore.' Podsjetimo, iako je Picula u prošlosti bio kandidat i za predsjednika stranke, trenutno, prema podacima na SDP-ovoj službenoj stranici, ne obnaša nijednu dužnost u stranci.

Aktualni predsjednik stranke Peđa Grbin danas je izjavio da neće tražiti novi mandat, a do sada se u javnosti špekuliralo da će kandidat za predsjednika SDP-a biti aktualni potpredsjednik stranke Siniša Hajdaš Dončić, kojem se i daje najviše šanse za pobjedu. U kuloarima se također spominjalo i da bi u utrci za čelno mjesto najjače oporbene stranke neki voljeli vidjeti i eurozastupnicu Biljanu Borzan te jednu od najaktivnijih saborskih zastupnica SDP-a Mirelu Ahmetović.

  • +18
Slavlje u stožeru SDP-a Izvor: Pixsell / Autor: Goran Stanzl/PIXSELL