BAUKOVA INICIJATIVA

Hoće li na Braču osvanuti Ulica Ivice Račana?

27.10.2016 u 18:33

Bionic
Reading

SDP-ov saborski zastupnik Arsen Bauk predložio je svojim rodnim Pučišćima na otoku Braču da se jedna ulica u tom mjestu imenuje po preminulom predsjedniku te stranke i bivšem premijeru Ivici Račanu. Kako se skoro bliži deseta godišnjica Račanove smrti, Bauk smatra da bi Pučišća, u kojima je i bivši premijer imao kuću, trebala dobiti njegovu ulicu

Svoju je inicijativu Bauk već poslao na adresu načelnika Pučišća i adresu predsjednika općinskog vijeća, no na njima je i ostalim općinskim vijećnicima da inicijativu i službeno upute u proceduru.

Račan je definitivno i po povijesnoj ulozi, a i po kriteriju povezanosti s Pučišćima ispunio kriterije da dobije svoju ulicu, objašnjava Bauk za tportal. Izuzme li se, govori dalje, Šetalište Ivana Pavla II., gotovo sve su ulice i trgovi u tom mjestu nazvali ili po ličnostima koje su živjele ondje ili nose nazive toponima. 'A nema svako mjesto premijera', kaže nam Bauk.

U svom pismu koje je već odaslao lokalnim čelnicima Bauk objašnjava povijesnu važnost Ivice Račana. 'Ivica Račan bio je predsjednik Vlade RH od 27. siječnja 2000. do 23. prosinca 2003. Za vrijeme njegova mandata Hrvatska je izvedena iz svojevrsne međunarodne izolacije, započeta je i gotovo dovršena izgradnja autoceste Zagreb - Split, potpisan je Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju s Europskom unijom i predan zahtjev za članstvom u Europskoj uniji. Kao šef opozicije, nakon premijerskog mandata sklopio je Savez za Europu s vladajućom većinom i time bitno utjecao na pristupanje Hrvatske Europskoj uniji. Također, početkom devedesetih godina prošlog stoljeća kao predsjednik Saveza komunista Hrvatske bio je jedna od ključnih osoba koje su bitno doprinijele tomu da dođe do pluralističkog društva i prvih demokratskih izbora u Hrvatskoj. Osnivač je i prvi predsjednik SDP-a', napisao je Bauk

No Bauk je prije svega za svoju inicijativu izabrao Pučišća jer je Račan u tom mjestu imao kućicu od tridesetak kvadrata i često u njoj boravio.

'Poznato je da je Ivica Račan posljednjih desetak godina svog života bio vezan za Pučišća u kojima je kupio kuću i ljeti boravio kad god bi mu obveze to dopuštale. Svojom skromnošću i poštenjem stekao je poštovanje naših sumještana neovisno o političkom opredjeljenju. Kako se radi o povijesnoj ličnosti vezanoj za Pučišća, predlažem da se, u povodu desete obljetnice njegove smrti, ulica koja se danas zove Put Čelinjoka, a u kojoj se nalazi kuća u kojoj je boravio tijekom ljeta, nazove Ulica Ivice Račana', obrazložio je Bauk u dopisu.

Ulicu Ivice Račana već ima Đakovo, no hoće li i u Pučišćima doći do preimenovanja, ovisit će i o vladajućoj većini koju čine HDZ i Nezavisna lista Stjepana Kusanovića. No podsjeća nas Bauk i na riječi bivšeg načelnika, a danas zamjenika načelnika, HDZ-ova Alena Parunova koji je 2007. na dan kada je Račan preminuo jasno dao do znanja što misli o njemu. 'Upoznali smo se dok smo obojica bili u oporbi i lijepo se javljali jedan drugome, onda je došao na vlast i on, i mi i nismo više bili tako srdačni. Međutim, bez daljnjega, bio je naš čovik', kazao je tada Parunov.

426608,258474,258424,379556