JA TEBI, TI MENI

Hoće li Mamić biti razmijenjen za ovu bivšu sutkinju iz Sarajeva, koja se u Hrvatskoj skriva od pravde?

23.05.2019 u 11:31

Bionic
Reading

Bivša sarajevska sutkinja Lejla Fazlagić, protiv koje je u BiH podignuta optužnica zbog zloporabe ovlasti, pranja novca, krivotvorenja isprava i prijevara, skriva se od pravde u Hrvatskoj, a međunarodna tjeralica za njom raspisana je 2016. godine. Hrvatski Vrhovni sud odobrio je izručenje Lejle Fazlagić 2017. godine, na samom početku mandata ministra pravosuđa Dražena Bošnjakovića, no on još uvijek nije potpisao odluku o njezinu izručenju. Sada bi, međutim, BiH mogao inzistirati na 'razmjeni' odbjegle sutkinje za bivšeg čelnika NK Dinamo Zdravka Mamića

O izglednom zahtjevu iz Hrvatske za izručenje Zdravka Mamića, po novoj optužnici koja je protiv njega potvrđena u utorak pred Županijskim sudom u Osijeku, odlučivat će Sud BiH, a tu odluku zasad nije moguće prejudicirati, tumačenje je što ga je u srijedu Hina dobila od Ministarstva pravosuđa BiH.

>>>Zdravku Mamiću potvrđena optužnica i određen pritvor. DORH će tražiti njegovo izručenje iz BiH

Sud BiH trebao bi, ako se i kada se to od njega bude zahtijevalo, odlučivati mogu li se odredbe međudržavnog sporazuma o međusobnom izručenju, koji je stupio na snagu 2015., primijeniti na djela koja se Mamiću sada stavljaju na teret. Upravo temeljem tog sporazuma BiH je od Hrvatske zatražio izručenje Lejle Fazlagić, a ona, poput Mamića, ima dvojno državljanstvo.

Županijski sud u Rijeci i Vrhovni sud odlučili su da ne postoje zapreke za njezino izručenje BiH, pa se ona žalila Ustavnom sudu, koji je odbacio tužbu. Prema informacijama Jutarnjeg lista, nakon što ministar Bošnjaković nije potpisao izručenje skoro godinu i pol nakon pravomoćne i izvršne presude Vrhovnog suda, Fazlagić je pred Županijskim sudom u Rijeci u listopadu 2018. pokrenula obnovu postupka.

Premda sporazum otvara prostor dvjema državama za izručenje vlastitih državljana, samo izručenje ostaje politička odluka, uvjetovana potpisom ministra pravosuđa.

  • +11
Dražen Bošnjaković Izvor: Pixsell / Autor: Patrik Macek

Sarajevski Centar za istraživačko novinarsko (CIN) objavio je krajem travnja da je Lejla Fazlagić protuzakonito prisvojila vrijednu imovinu židovskih obitelji čiji su članovi tijekom Drugog svjetskog rata stradali u Holokaustu.

Prema navodima CIN-a, Fazlagić, koja je iz BiH pobjegla još 2016., kada je otvorena istraga protiv organizirane kriminalne skupine predvođene bivšim ministrom unutarnjih poslova BiH Alijom Delimustafićem, prisvojila je krivotvorinama i prijevarama nekretnine u središtu Sarajeva vrijedne gotovo 750 tisuća eura. Najvrednija je građevina u neposrednoj blizini sarajevske katedrale, koja je vlasništvo židovskih obitelji Cindorf, Baruh i Maestro. Ti su stanovi potom preprodavani trećim osobama, a lokalni mediji navode da su kupci najčešće bile osobe podrijetlom iz arapskih zemalja.

Kao protuuslugu, Delimustafić je sutkinji Fazlagić kupio stan u Rijeci, izvijestila je Hina u studenom 2016.

Sutkinja Fazlagić raskućila žrtve Holokausta Izvor: Društvene mreže

Osim sarajevskih stanova, do kojih su došli sumnjivim procesima, sutkinja i njen otac, kako prenosi CIN, imaju vikendicu u Maloj Dubi na Makarskoj rivijeri, gdje ona trenutačno živi s kćeri. Fazlagić je u Hrvatskoj i suvlasnica apartmana u Malom Stonu na poluotoku Pelješac.

Lejla Fazlagić tvrdi kako joj je cijeli slučaj montiran i da će to dokazati.

'Ja ću se u svoje Sarajevo vratiti. Ja ću opet postati sutkinja', kazala je Fazlagić za CIN.

Uloga u Top listi nadrealista

Portal Tuzlanski.ba izvještava da je Lejla Fazlagić 2010. godine sudila u procesu protiv Slobodne Bosne po tužbi za klevetu koju su podnijeli tadašnji čelni ljudi SDP-a BiH Zlatko Lagumdžija, Damir Fazlić i Željko Komšić. Presudila je u korist SDP-ovaca, koji su po preuzimanju vlasti njenog partnera Gorana Cerića imenovali za direktora Sarajevske direkcije Pošte BiH. Nakon izbornog sloma SDP-a Cerić je kao kadar Radončićeva SBB-a postavljen za direktora Pokopa.

Top lista nadrealista Izvor: Društvene mreže

Prije rata Lejla Fazlagić bila je udana za Husrefa Musemića, tadašnjeg nogometaša, a danas trenera FK Sarajevo. Među gradskim djevojkama izdvajala se atraktivnim oblačenjem, izazovnim držanjem i neizostavnim psom, kojeg je vodila po sarajevskim ulicama u beskonačne šetnje, piše Slobodna Bosna, dodajući da je Fazlagić imala ne baš zapaženu ulogu u jednoj epizodi kultne TV serije 'Top lista nadrealista', u kojoj je na izmišljenom izboru ljepote 'odglumila' Sanelu iz Ilijaša, samozatajnu kondukterku u autobusu.

  • +28
Zdravko Mamić u Međugorju Izvor: Cropix / Autor: Duje Klarić