MILANOVIĆ NA HTV-U

'Hoće li Holy dopustiti da se na vlast vrati stranka koja je opljačkala Hrvatsku?'

22.12.2014 u 20:47

Bionic
Reading

Zoran Milanović, predsjednik Vlade RH, gostujući u Dnevniku Plus na HTV-u i govoreći o trima godinama na vlasti, kazao je da uvijek može bolje, ali dok nema gospodarskog rasta, nitko neće biti zadovoljan

'Morate se uvijek preispitivati, kako čovjek, tako i Vlada, uvijek morate postaviti više ciljeve. Da, naravno da uvijek može bolje. Pogotovo u ovoj situaciji. Europa je na rubu recesije, mi smo već godinama u nekakvom balansu, nešto sve stoji, ali dok neće biti rasta, nitko neće biti zadovoljan', kazao je Milanović odgovarajući na pitanje Katarine Periše Čakarun.

Upitan što je po njegovu mišljenju najlošiji potez Vlade, Milanović je rekao da ništa nisu radili na štetu ljudi.

'Imamo manje ili više uspješnih mjera, ima mjera koje želiš, ali ti okolnosti stoje na putu, npr. referendumske inicijative. Vlada nije svemoćna, ali je Vlada odgovorna. Kriza je u Europi, nema novca za projekte... Vidite kakvo je stanje u EU. Mi smo iscrpili svoj rast, rast u građevini je došao do plafona. Sada nam raste izvoz. Bili smo u Turkmenistanu prije nekoliko dana, prodajemo tamo, to su likvidna tržišta i za to se treba malo potruditi', istaknuo je premijer.

Na pitanje žali li za propuštenom prilikom, odnosno, zbog neprovođenja bolnih rezova, premijer je novinarku upitao: 'Što smo trebali napraviti? Otpustiti pedeset tisuća ljudi?'

'Pogledajmo oko sebe, pogledajte u kakvim problemima je Italija, koja je bogatija od nas. Naprijed idu oni koji su imali dramatične padove. Vjerujem ja u oporavak i u mali gospodarski rast i vjerujem da je Hrvatska najbolja u ovom dijelu Europe', rekao je.

Govoreći o slučaju ministra Siniše Varge kojeg su odgovorni građani snimili dok je na talijansko skijalište stizao službenim automobilom, Milanović je kazao da ne zna je li ministar u Italiju išao službeno ili neslužbeno.

'Nije mi jasno je li išao tamo službeno ili neslužbeno. Ali sjetite se Ratka Čačića. Ministar mora biti zaštićen na neki način. To je oblik zaštite vlade. Ali, idemo ovako, s obzirom na to da je to teško regulirati. Ministri kad idu na godišnji odmor ili negdje privatno, moraju se nekako snaći. Dobro je da se vrši neki pritisak, da se stalno gleda što se radi, jer sjetimo se kakva je pljačka bila prije.'

Potvrdio je da ponekad razgovara s bivšom članicom SDP-a Mirelom Holy:

'Mi smo bili bliski suradnici i vidimo se i razgovaramo i dalje. U nekim se stvarima ne slažemo.' O njezinoj smjeni s ministarske dužnosti, dok je još bila u SDP-u, rekao je da mu nije žao što je ljestvica bila tako visoko postavljena. 'Tako je moralo biti', rekao je Milanović i dodao da o suradnji ne razgovaraju.

'Ona ima odgovornost prema vlastitoj stranci. Ta bi odgovornost uskoro mogla biti pitanje hoćeš li dopustiti da se stranka koja je opljačkala Hrvatsku vrati na vlast', rekao je, aludirajući na ulogu ORaH-a na parlamentarnim izborima sljedeće godine.