PRESUDA ZA FIMI MEDIJU

Hoće li HDZ na izbore sa sloganom 'Utemeljitelji i lopovi'?

11.03.2014 u 07:21

Bionic
Reading

Majka svih korupcijskih afera Fimi Media kraj prvog čina imat će danas u 10 sati, kada će tročlano Vijeće Županijskog suda u Zagrebu na čelu sa sutkinjom Ivanom Čalić izreći nepravomoćne presude Ivi Sanaderu, Mladenu Barišiću, Ratku Mačeku, Nevenki Jurak, Branki Pavošević i HDZ-u

U nešto manje od dvije godine koliko je trajao proces, saslušano je gotovo dvjesto svjedoka, nastojalo se dokazati/pobiti da bivši premijer sa suradnicima i strankom (ni)je iz državnih institucija isisao 70 milijuna kuna što za vlastiti džep što za crni fond stranke.

I dok Sanader iza sebe već ima nepravomoćnu osuđujuću presudu za ratno profiterstvo u slučaju Hypo – INA - MOL, pa samim tim mu je i poznat osjećaj kada sutkinja kaže 'kriv je', ostatak društva to bi mogao tek doznati.

Ako presuda bude osuđujuća za HDZ, bit će to prvi put u povijesti da je jedna stranka osuđena, a Tomislav Karamarko i društvo na EU izbore mogli bi pod sloganom 'Utemeljitelji i lopovi'.

Tijekom suđenja, predstavnici prve stranke optužene za korupciju tvrdili su da regularna stranačka tijela nisu imala pojma o poslovima bivšeg šefa i njegovih suradnika, ali HDZ će, ako bude proglašen krivim, državi morati vratiti 30 milijuna kuna, koliko mu se stavlja na teret da je izvukao za crni fond, a usto mu prijeti i moguća kazna od 15 tisuća do sedam milijuna kuna.

Svjesni činjenice da se izbori bliže i da bi presuda mogla negativno utjecati na imidž stranke, s Trga žrtava fašizma krenuli su u protuofenzivu, pa su od Sanadera, koji ih je dvaput vodio do pobjede i kojem su, kad god su se uključivale TV kamere, nastojali proviriti iza ramena, i pobočnika zatražiti 50 milijuna kuna zbog narušene reputacije i nastale materijalne štete.

Usto nisu Sanadera štedjeli ni tijekom suđenja, a u završnim riječima Vladimir Terešak, predstavnik stranke na optuženičkoj klupi, kazao je: 'Ako je bilo lopovluka, a bilo ga je, za to su odgovorni pojedinci. Oni su kupovali kuće i vikendice, punili zidove umjetničkim slikama.'

U slučaju osuđujuće presude, uz moguću zatvorsku kaznu, za dva kaznena djela Sanader bi mogao dobiti i do 13 godina zatvora, plus bi trebao vratiti 15,2 milijuna kuna koje je navodno primio na ruke od bivšeg HDZ-ova rizničara Mladena Barišića. Valja reći da USKOK traži da mu se oduzme ukupno 23,7 milijuna kuna koliko, prema njegovu mišljenju, iznosi nesrazmjer između imovine njegove obitelji i vlasništva čije porijeklo može dokazati.

S druge pak strane, njegova obrana smatra da USKOK sa svojim svjedocima, od kojih su najvažniji i sami na optuženičkoj klupi, nije uspio dokazati da je Sanader bio taj koji je ustrojio kriminalnu skupinu za izvlačenje novca te da nigdje ne postoje potpisi koji bi ukazivali na to da trag novca vodi do njega.

Sam Sanader završnim riječima za sav kriminal i nezakonitosti prozvao je Barišića i Ivana Jarnjaka, bivšeg glavnog tajnika HDZ-a, za kojeg je ustvrdio da je lažnim svjedočenjem kupio svoju slobodu. Na piku mu se našla i Jadranka Kosor na čiju je inicijativu cijeli postupak pokrenut, a Mladena Bajića prokazao je kao glavnog egzekutora koji je Kosoričin naum proveo u djelo.

Osim Sanadera i HDZ-a, koji su zanijekali svaku odgovornost, isto je napravio i Ratko Maček. Za bivšeg spin doktora USKOK nije zatražio kaznu, već to ostavio sudu da procijeni što i kako s njim. Od ostalih osumnjičenika od kojih su svi (Barišić, Jurak, Pavošević) priznali krivnju, bude li po USKOK-ovom, najveća kazna prijeti Barišiću – tri godine, Juraku dvije plus povrat 2,5 milijuna kuna te Pavošević godinu i pol dana zatvora.

Moglo se tijekom dvije godine sudovanja čuti i vidjeti svega, od Sanaderovih prepirki sa sutkinjom Čalić, preko direktora državnih tvrtaka koji su svoju poslušnost masno naplaćivali izdašnim menadžerskim ugovorima, pa do sitnih političkih duša koje danas ništa ne znaju, osim da nisu one, ali je on. Bez obzira na to kakva će presuda biti, ono što je neosporno utvrđeno jest to da je politička elita koja je u jednom trenutku vodila državu skupina besprizornih klimavaca koja je za sitan vlastiti interes velikom vođi bila u stanju klimati glavom bez obzira radio on nešto loše ili ne.