ONLINE PANIKA

Hoće li eruptirati supervulkan ispod Yellowstonea?

07.04.2014 u 13:40

Bionic
Reading

Snimke životinja koje bježe iz poznatog američkog parka prirode Yellowstone objavljene na internetu pokrenule su glasinu o tome da se sprema erupcija supervulkana. Stručnjaci kažu da nema razloga za strah

'ALERT! Yellowstone Buffalo Running for Their Lives!' odnosno 'UZBUNA! Bizon iz Yellowstonea bježi kako bi se spasio!' dramatičan je naziv snimke koja je nedavno objavljena na Youtubeu i prerasla u panični viralni video. Naime, po tumačenjima brojnih internetskih anonimaca, ali i poznatog prirodnjaka Toma Lupshua, riječ je o upozorenju da će uskoro eruptirati supervulkan koji se nalazi ispod jednog od najpoznatijih svjetskih parkova prirode. Lupshu je zaključio da su 'životinje otkrile nešto ogromno i smrtonosno', što je bilo dovoljno za širenje raznih teorija.

Supervulkani su, nakon potencijalnog udara asteroida, druga najopasnija katastrofa koja bi mogla zadesiti čovječanstvo, a onaj ispod Yellowstonea navodno eruptira svakih 700 tisuća godina. Prethodna erupcija dogodila se prije 640 tisuća godina. Znanstvenici smatraju da se prije 2,1 milijun godina na sjevernoameričkom kontinentu dogodila kataklizmička erupcija koja je sve prekrila oblakom dima i prašine te izazvala izumiranje brojnih životinjskih vrsta.


No stručnjaci iz Yellowstonea objasnili su kako je prikaz bizona koji navodno panično bježi iz parka prirode zapravo uobičajena migracija ove životinje tijekom zimskog perioda, kada je teže naći hranu. Kada se snijeg otopi, životinje koje sada navodno bježe od supervulkana vratit će se u Yellowstone, objasnio je glasnogovornik Yellowstonea Al Nash u videu objavljenom online

Ipak, to ne znači da nije uputno obratiti pozornost ako se životinje doista neuobičajeno ponašaju jer postoje mnoga svjedočanstva o tome kako je to prethodilo nekoj prirodnoj katastrofi. Primjerice jedna talijanska studija iz 2009. dokazala je da su žabe napustile područje prije potresa jer su osjetile kemijske promjene u sastavu vode u kojoj su obitavale.

Životinje u bijegu iz Yellowstonea

U slučaju bizona iz Yellowstonea riječ je ipak o, ako je vjerovati stručnjacima, uobičajenom životinjskom ponašanju.